Storförlust när Sverige med flera norrortsbor tog EM-silver

Sveriges landslag amerikansk fotboll EM möter Frankrike
Sverige blev nollade i den sista EM-matchen.
Österrike blev för svåra för Sveriges juniorlandslag i amerikansk fotboll. Sverige förlorade EM-finalen med 28-0 och åker hem med en silvermedalj.

Inför EM-finalen i amerikansk fotboll hade Sveriges motståndare, Österrike inte förlorat på åtta år. Och när slutsignalen gick hade de vunnit ytterligare en match.

Därav blev det trots allt ett EM-silver för de svenska juniorerna som Mitt i har skrivit flera artiklar om under sommaren.

Med 19 av 39 spelare från Stockholm åkte Sverige ner till Italien för att spela EM. Spelarna kommer från bland annat från Täby, Danderyd, Upplands Väsby, Sollentuna, Vaxholm och Vallentuna. Det svenska landslaget tränas även av två stycken Danderydsbor.

Ett vinst i finalen hade genererat en direktplats i nästa års VM för Sverige. Nu åker laget hem med en silvermedalj och större erfarenhet vilket kan komma att bli avgörande i framtiden.

Det tror i alla fall det amerikanska fotbollsförbundet som också skriver på sin hemsida:

”Sverige får nöja sig med silvermedaljerna, vilket för stunden känns som en besvikelse men som med lite distans till finalen säkert är något som alla ingår i det svenska laget kan vara nöjda med.”

Kort och intensivt

Det blev några intensiva dagar för det svenska landslaget och extra fokus lades på att få ihop lagkänslan.

– Vi kommer lägga mycket tid och kraft på lagbygge och lagkänsla, vilket är ett svenskt signum. Att skapa en samhörighet och få laget att känna sig som starkast tillsammans, sa tränaren Sebastian Brikenfeldt till Mitt i innan EM startades.

Om detta var avgörande för silvermedaljen eller inte går inte att fastställa men Sverige vann i alla fall mot favorittippade Frankrike för att ta sig till finalen.