”Finns ingen större känsla”

Brent Page, Alexander Friel och Tiffany Caminger tävlar i level 6 och är alla uttagna till VM i Florida nästa år. "Vi tävlar i den svåraste divisionen i världen, säger Brent Page.
Brent Page, Alexander Friel och Tiffany Caminger tävlar i level 6 och är alla uttagna till VM i Florida nästa år. "Vi tävlar i den svåraste divisionen i världen, säger Brent Page.
De tävlar i att bygga pyramider och kasta upp varandra i luften. Nu har Tiffany Caminger, Alexander Friel och Brent Page blivit uttagna till cheerleading-VM i Florida.

– Vi har en väldigt talangfull trupp, säger Brent.

Sedan cheerleadingklubben Twisters Cheer Elite bröt sig loss från Nacka Gymnastik och bildade en egen förening för tre år sedan har sporten fått sig ett rejält uppsving i kommunen. Folk står i kö för att få vara med i klubben som redan har 350 medlemmar. Satsningen på både bredd- och elitverksamhet märks inte minst på den senaste landslagsuttagningen där hela tre medlemmar från Twisters kom med i den blågula truppen.

– Det var ganska oväntat, jag trodde inte att jag skulle komma med, säger Tiffany Caminger.

14-åringen är en så kallad flyer och har bara varit aktiv i sporten i tre år men är alltså redan landslagsaktuell.

De andra två har redan erfarenhet av landslagsdeltagande. Alexander Friel, 18, gör sitt tredje år för Sverige och utgör en bas i cheerleadingkonstellationerna. Han är med andra ord den som kastar upp Tiffany upp i luften.

– Jag föll för sporten direkt. Det är så kul och man känner sig så mäktig när man bygger. Det finns ingen större känsla och man känner sig som världens starkaste människa, säger Alexander.

Den tredje som blev uttagen från Twisters till det svenska landslaget är en 27-årig kanadensare som vid sidan av cheerleading är cancerforskare på Karolinska institutet. Brent Page är medveten om den något udda kombinationen och skojar om att han ofta får förvånade blickar riktade mot sig när han på jobbet talar om att han sysslar med cheerleading, och vice versa när han i Twisters berättar om sitt jobb som cancerforskare.

– Det får man höra åt båda hållen. Jag börjar vänja mig vid att få såna reaktioner, haha.

Platsen i det svenska landslaget har godkänts av det internationella cheerleadingförbundet eftersom Brent bor i Sverige permanent och har ett arbetsvisum. Precis som Alexander har han rollen som bas och ska se till att Tiffany inte dimper i backen efter att de kastat upp henne. Men några sådana garantier finns inte.

– Man blir tappad ganska ofta, men det är sällan man gör illa sig. Det har hänt en gång att jag gjorde illa fotleden, men det är sällan det händer något farligt, säger Tiffany.

VM i Florida avgörs inte förrän i april nästa år. Väl där ställs Sveriges 24-mannalag mot toppnationer som USA och Kanada.

– Vi åker dit och kommer att bjuda på en riktigt bra uppvisning tillsammans. Vi har en väldigt talangfull trupp där alla är motiverade och hängivna träningen, säger Brent.

Fakta

Twisters tog flest medaljer på SM

I dag finns det cirka 4200 licenserade utövare registrerade hos det svenska cheerleadingförbundet.

Sporten kom till Sverige i mitten på 80-talet och 1989 arrangerades SM för första gången.

Twister Cheer Elite har sitt ursprung i Nacka Gymnastikförening där cheerleadingen startades 1997.

Föreningen har i dag 350 medlemmar och tog flest medaljer på SM förra året, fyra guld och ett brons.