ANNONS

Ny fisketävling kan bli havsöringens räddning

Joakim Jonsson
Joakim Jonsson med en havsöring fångad i kustvattnen inom Österåkers kommun.
Nästa lördag, den 11 november, är det premiär för fisketävlingen ÖSFK Sea Trout Challenge som arrangeras av Österåkers Sportfiskeklubb. Syftet är att samla in resurser till klubbens fiskevårdande insatser.
ANNONS

– Det är alltid kul med tävling, men framför allt vill vi sätta fokus på fiskevården och få in pengar till den fiskevårdsfond som vi planerar att bygga upp, säger Joakim Jonsson, ordförande i Österåkers Sportfiskeklubb, ÖSFK.

Klubben har i flera år varit engagerade i arbetet med fiskevård i olika vattendrag i Österåker, både i egen regi och i samarbete med kommunen, Sportfiskarna, länsstyrelsen och Stockholms Stads Fiskevårdsförvaltning.

Rensat i Smedbyån

Under hösten har ÖSFK bland annat, med hjälp av frivilliga insatser från medlemmar, rensat upp i Smedbyån för att havsöringen fritt ska kunna vandra upp i ån och leka där.

– De positiva effekterna har visat sig redan, leken är igång för fullt i ån nu, säger Joakim Jonsson.

ÖSFK har även engagerat sig i det så kallade Lona-projektet kring Täljövikens exploatering där man är med och säkerställer att naturintressen tas till vara, och för att en vägtrumma i Isättravikens mynningsområde ska läggas om så att den inte hindrar fiskens lekvandring upp i Isättraviksbäcken.

Startar fiskevårdsfond

Nu planerar ÖSFK alltså att starta en fiskevårdsfond. För att samla in pengar till den, och för att nå ut med budskapet om behovet av fiskevårdsinsatser, arrangerar klubben tävlingen ÖSFK Sea Trout Challenge den 11 november.

Överskottet kommer att gå till konkreta biotopförbättrande fiskevårdsåtgärder, berättar Joakim Jonsson.

Fisken släpps tillbaka

Tävlingen utgår ifrån ÖSFK:s klubbholme St Mossön som ligger i norra delen av Östra Saxarfjärden, mellan Skeppsdal på fastlandssidan och Ljusterö, och är en öppen havsöringstävling från båt. Den körs som en ”Catch&Release-tävling” där sammanlagd längd på fångad fisk över måttet räknas. Fisken mäts och fotograferas på en måttplanka och kan på så sätt skonsamt släppas tillbaka igen.

Stort intresse redan

– Intresset för tävlingen har varit stort på sociala medier och vi hoppas på bra uppslutning. Flera företag och organisationer kommer att gå in och på olika sätt backa upp arrangemanget, säger Joakim Jonsson.

ANNONS

ÖSFK tar även emot bidrag från privatpersoner som vill bidra till klubbens fiskevårdsinsatser. Mer information finns på hemsidan www.osfk.org och på Facebook i form av gruppen ”ÖSFK Sea Trout Challenge”.

ANNONS