Flitiga Lisa ska få Marta att blomma

Landslagsspelaren Lisa Dahlkvist är ny i Tyresö FF. Förra säsongen var hon med om att besegra TFF på Tyresövallen. Då spelade hon för Kopparbergs/Göteborg.
Landslagsspelaren Lisa Dahlkvist är ny i Tyresö FF. Förra säsongen var hon med om att besegra TFF på Tyresövallen. Då spelade hon för Kopparbergs/Göteborg.
Det snackas mycket om Tyresö FF inför fotbollspremiären på måndag, och allra mest om Marta.

Men Marta vinner inga matcher ensam. Lisa Dahlkvist sliter mer anonymt på mittfältet och kan vara guld värd.

På annandag påsk smäller det. Äntligen är det dags för stjärnspäckade Tyresö FF att visa om de är så överlägsna som många experter tror. Närmare 5 000 åskådare väntas komma till Tyresö­vallen för att se den allsvenska fotbollspremiären mot KIF Örebro.

Många kommer för att se världsstjärnan Marta. Fast fotboll är ett lagspel, och för att vinna krävs det flera bra spelare. Tyresö FF har många sådana, inte minst den slitstarka, defensiva mittfältaren Lisa Dahlkvist.

– Det är klart att media fokuserar på Marta, säger Lisa. Men för oss i laget är hon vem som helst, samtidigt som hon är en varm person som sprider glädje. Det finns ingen avundsjuka, tvärtom. Det är bara kul att ha henne i laget.

25-åriga Lisa spelade förra säsongen i Kopparbergs/Göteborg.

– Jag gick till Tyresö för att det är en bra förening med tydliga mål. Här finns en helt annan bredd och större satsning än i Göteborg.

Lisa har tidigare spelat tillsammans med flera i Tyresös trupp, både i klubblag och i svenska landslaget.

Det lutar åt att Lisa får samma roll i Tyresö som i landslaget, det vill säga balansspelare/defensiv mittfältare bakom Caroline Seger.

Men Lisa kan också gå på offensiven. Det visade hon inte minst med sina tre mål i VM i fjol. Nu hägrar OS i London i sommar. Förbundskaptenen Thomas Dennerby kommer med mycket stor sannolikhet att ha Lisa Dahlkvist i truppen.

– Jag tränar hårt varje dag för att bli uttagen, säger hon.

Dennerby säger att Lisa är landslagets ”spjuver”.

– Hon är en riktig glädjespridare och en finurlig filur som brukar ha en del hyss för sig. Som spelare är Lisa allround, konstruktiv och har ett bra skott. Hon är absolut inte bara en sopkvast framför försvaret.

OS är alltså ett stort mål för Lisa. Men givetvis vill hon även vinna SM-guld med Tyresö.

– Jag vill vinna allt jag deltar i. Men det är en lång väg fram till guldet.

Lisa Dahlkvist är bara engagerad i fotboll när hon själv är på planen. Några förebilder har hon aldrig haft.

– Gud, jag känner inte till så många spelare. Jag är inte så intresserad av att se fotboll, det räcker bra att spela själv.

Fakta

Redan fler landskamper än pappa Sven

Namn: Lisa Dahlkvist.

Ålder: 25 år.

Bor: I Tyresö med sambon Jessica.

Yrke: Fotbollsproffs.

På meritlistan: 51 A-landskamper. Gjorde succé i VM 2011 med tre mål när Sverige tog brons. Svensk mästare med Umeå.

Känd pappa: Sven ”Dala” Dahlkvist som var allsvensk fotbollsspelare i AIK och Örebro. Dala gjorde 39 A-landskamper som mittback. 1984 fick han utmärkelsen Guldbollen.

Aktuell: Nyförvärv och mittfältare i Tyresö FF, som på måndag klockan 17 möter KIF Örebro i premiären av fotbollsallsvenskan hemma på Tyresövallen.