ANNONS

Flygande holländare slog rekord i Bromma

Jarno Cordia i sin vingdräkt under flygturen i Bromma. Foto: Trond Teigen.
Jarno Cordia i sin vingdräkt under flygturen i Bromma. Foto: Trond Teigen.
Jarno Cordia satte på sig vingdräkten i söndags kväll och höll sig i luften i sex och en halv timme i vindtunneln i Bromma.
Nu väntar han på att Guinness World Records ska godkänna flygningen.

ANNONS

På söndagskvällen slogs ett rätt annorlunda världsrekord i Bromma. Milt uttryckt.

Jarno Cordia klarade världens längsta flygning med vingdräkt. Han höll sig i luften över sex och en halv timme i en vindtunnel i Bromma.

– Jag räknade med att klara mellan en och två timmar utan att nudda golv, väggar eller tak. Men när jag nått den tiden hade jag mycket krafter kvar och bara fortsatte, säger Cordia i ett pressmeddelande.

Flög med jetmotorer

Holländaren är en av vingdräktflygningens mest kända utövare. För några år sedan gjorde han en av världens längsta flygturer utomhus när han hoppade från ett flygplan på 6 000 meters höjd och lyckades hålla sig i luften nästan fem minuter innan han landade efter att ha löst ut fallskärmen. I somras var Cordia också den förste att flyga ”ekorrdräkt” med jetmotorer fastsatta på sina fötter.

 Vindhastigheten i tunneln i Bromma låg på 142 km/h under flygningen. Det innebär att Cordia hade tagit sig en sträcka på 92 mil om han hade flugit utomhus.

Väntar på besked

Nu väntar Jarno Cordia på att Guinness World Records ska granska och godkänna flygningen så att den blir ett officiellt världsrekord.

– Jag har haft förmånen att vara en av de första att flyga vingdräkt inomhus, här i världens första vindtunnel för sporten. Så jag har förstås ett litet försprång.

ANNONS