Ayla flyger högt – men har fötterna på jorden

Sollentuna_talang
Ayla Hallberg tränar höjdhopp i Sollentuna friidrottshall. Hennes rekord är 1,66.
I vinter har hon krossat klubbrekord på löpande band i Turebergs FK och i helgen vann hon sex guld av sex möjliga i DM.
Ayla Hallberg Hossain får knappt plats med alla medaljer, plaketter och pokaler hemma i lägenheten i Kista, men den 12-åriga jättetalangen tycks inte sväva iväg det minsta.

– Det finns många ungdomar som är stjärnor och som sedan inte blir något, säger Ayla under en kort paus i höjdhoppsträningen i Sollentuna friidrottshall.

Sollentuna_talang

Ayla var 7 år när hon började träna friidrott i Turebergs FK. Foto: Åsa Sommarström

Hennes resultat i bland annat höjdhopp, tresteg och 60 meter häck är konkurrenskraftiga bland ett par år äldre tjejer – och även vid sidan av själva friidrottsbanan ger Ayla intryck av ligga före sin ålder. På frågan om hon har någon förebild svarar hon så här:

– Nej, jag jämför mig inte med några stjärnor. Jag vill bara vara skadefri och utvecklas.

Vad har du för mål med friidrotten?

– Jag har många stora drömmar, men dem håller jag för mig själv. Men jag vill gärna inspirera folk, få andra ungdomar att börja med friidrott.

Första intervju – men troligen inte den sista

Det låter som svar från en medietränad landslagsstjärna. Men så är det inte. I själva verket är det här Aylas första intervju, undantaget ett par kortare snack med Turebergs FK:s egen hemsida. Men det lär inte bli den sista, för hennes resultat är verkligen något utöver det vanliga.

Ayla innehar sju av de elva klubbrekord som finns noterade för F13 i Turebergs FK.

Sex guld på sex starter i DM

I en handfull grenar finns hon med i absoluta toppskiktet på Friidrottsförbundets säsongsårsbästalista för 14-åringar (för 13 år och yngre finns ingen lista).

Ayla Hallberg Hossain

Ayla med sex Dm-guld om halsen i Sätra friidrottshall. Foto: Privat

I januari vann hon DM i mångkamp och när vanliga DM avgjordes i Sätra friidrottshall i helgen tog hon storslam – sex guld på sex starter.

Hårdträning sedan i höstas

Höjdhoppsträningen lider mot sitt slut. Efter den ska Ayla ansluta till mångkampsgruppen som redan har börjat värma upp i en annan del av friidrottshallen.

Sollentuna_talang

Efter höjdhoppsträningen är det bara för Ayla att studsa vidare och fortsätta träningen med mångkampsgruppen. Foto: Åsa Sommarström

– Jag har tränat med mångkampsgruppen sedan i höstas. Hela hösten och vintern har jag tränat jättehårt, mycket styrketräning och kondition och längre träningar, det är därför det har gått så bra nu på slutet tror jag, säger Ayla.

”Mina kompisar säger att jag tränar jättemycket”

Hon tränar fyra eller fem gånger i veckan, ofta uppemot tre timmar per dag, plus tävling på helgen. Men Ayla känner inte att det blir för mycket.

– Mina kompisar säger att jag tränar jättemycket, men jag tycker att jag har tid för annat också.

Fastnade för friidrott direkt

Ayla hade testat dans och gymnastik när hon började med friidrott i Turebergs FK för fem år sedan. Och hon fastnade direkt.

Sollentuna_talang

Många timmar per vecka i friidrottshallen blir det, men inte för många tycker Ayla. Foto: Åsa Sommarström

– Jag hoppade alltid mycket när jag var liten, jag gillade att hoppa och springa. När jag tävlade gick det bra från början, och sedan har det bara gått bättre och bättre.

”Fler borde testa på”

Bland Aylas kompisar i Kista är det ingen annan som tränar friidrott, det är synd tycker hon.

– Det är väldigt mycket fotboll och basket där, ingen kör friidrott. Men fler borde testa på. Det finns många grenar så det kan finnas något för alla. Och man tränar så olika saker, styrka och löpning, som gör att man blir bättre i andra idrotter också, säger hon.

Kan ha fått snabbheten av pappa

För Aylas del är det helt klart löpning och hoppgrenarna som gäller, åtminstone än så länge. Och hon tror sig veta vem hon har fått snabbheten av.

Sollentuna_talang

Ayla på höjdhoppsträning. I mångkampsgruppen tränar hon även kastgrenar. ”Fast jag gillar inte dem så mycket, jag är inte så bra på dem.” Foto: Åsa Sommarström

– Pappa spelade fotboll länge, men han fick en skada och slutade för ett år sedan. Han var alltid jättesnabb så jag har nog fått det av honom.

Är aldrig nervös på tävling

En annan framgångsfaktor är att Ayla aldrig blir nervös när det är tävling.

Sollentuna_talang

Ayla får instruktioner av Andreas Jonsson, Turebersg FK:s specialtränare i höjdhopp. Foto: Åsa Sommarström

– Nej, jag är mer nervös på träning för då försöker jag alltid få till tekniken perfekt. På tävling brukar det alltid kännas bra.

Tävlar för Stockholm i Svealandsmästerskapen

Nästa tillfälle att hoppa och springa utan nervositet är den 16–17 mars. Då avgörs Svealandsmästerskapen i Örebro, för ungdomar födda 2005 och 2006, och Ayla är uttagen att representera Stockholm i fyra grenar – 200 meter, 60 meter häck, höjd och tresteg.

Ayla Hallberg Hossain

Ayla med några av hennes priser, här bland annat cirka 200 medaljer. Nästan lika mycket finns på en annan väg i rummet. Foto: Privat

Om inget oförutsett inträffar lär hon komma hem från Närke med ytterligare medaljer till den snabbväxande prissamlingen hemma i Kista.

Fakta

Gillar äventyrsland och att testa olika länders maträtter

Namn: Ayla Hallberg Hossain.

Ålder: 12 år, fyller 13 i december.

Bor: Kista.

Skola: Internationella Engelska Skolan

Instagram: @ayla.hallberg

Klubb: Turebergs FK.

Aylas sju klubbrekord för F13: Höjdhopp 1,66. 60 meter 8,18. 60 meter häck 9,28. 200 meter 26,53. Längdhopp 5,21. Tresteg 11.05. Fyrkamp (60 mh, höjd, längd, kula) 4 101 poäng.

Aktuell: Vann i helgen sex av sex grenar i DM (60 meter, 60 meter häck, 200 meter, höjd, längd och tresteg).

Gillar utöver friidrott: ”Att vara på äventyrsland, åka vattenrutschkana, att vara på ställen där man gör något. Och så älskar jag mat, att vara i olika länder och testa deras maträtter.”