Flyger fram i Bagis

Det behövs ingen speciell utrusting för att utöva parkour – ”det är bara att gå ut”, säger Martin Martinsson – men det finns en klädstil som många väljer at följa, med lösa och lediga kläder.
Det behövs ingen speciell utrusting för att utöva parkour – ”det är bara att gå ut”, säger Martin Martinsson – men det finns en klädstil som många väljer at följa, med lösa och lediga kläder.
Varje dag tränar Martin Martinsson halsbrytande hopp och volter över murar och andra hinder. Förra helgen tog 13-åringen guld i nya gymnastikgrenen tricking, när SM avgjordes i Kungsträdgården.

Det är sommarlovets sista dag och Bergholmsskolans gård gapar tom, bortsett från klätterställningen i södra änden. Där svingar sig Martin Martinsson från Bagarmossen snabbt och smidigt fram, ställer sig högst upp, hoppar jämfota baklänges, voltar i luften och landar på fötterna i sanden.

Det har bara gått några dagar sedan han tävlade i Kungsträdgården där SM i tricking avgjordes för första gången, inför jättepublik.

– Det var nervöst, medger Martin. Och det gäller att vara lite kaxig. Man ska se vad motståndaren gör och sedan svara med något som är ännu svårare, som en ”battle”.

Strax därpå visar han hur det kan gå till. Han flyger fram med volter och hjulningar på skolgårdens lilla gräsplätt. Tricking är som en blandning mellan gymnastikens fristående, breakdance och gymnastik.

– Det var några som ville ha en cool sport så de blandade tae­kwondo, breakdance och volter. Man har en massa olika tricks, hoppar upp, sparkar, gör volter och hjular, säger Martin.

Tricking är besläktat med parkour som utövas i stadsmiljö. Martin tränar tricking med Hammarbygymnasterna fyra kvällar i veckan och parkour med Free Running Sweden två kvällar i veckan – och instruktörerna är desamma.

Och flera gånger i veckan sticker han ut och flyger fram i stadsterrängen hemma i Bagarmossen. Tidigare åkte Martin skateboard, men för ett år sedan ställdes den längst in i garderoben.

– Jag tröttnade bara. Samtidigt började jag hoppa över räcken och så i skolan, jag kom på att det var parkour och då började jag med det i stället.

På internet finns filmer där folk hoppar från höga tak och gör andra dödsföraktande rörelser för att ta sig fram genom stan.

– Det är klart att det kan vara farligt, men jag är glad att han är ute och rör på sig så mycket. Många sitter mest framför datorn. Hellre en bruten fot än en tennisarmbåge på grund av för mycket dataspel, säger pappa Håkan Andersson.

Tur att han ser fördelarna, för sonen har inga planer på att sluta. Tvärtom.

– Jag gillar parkour och tricking för att det inte finns några gränser. Man får göra vad man vill. Och var man vill, säger Martin.

Fakta

Namnet parkour myntades 1998

Namnet parkour användes först 1998 och betyder bana eller rutt.

Parkour är inte tävlingsinriktat utan en metod som går ut på att utan hjälpmedel träna kroppen att effektivt ta sig förbi hinder i alla slags miljöer.

Tricking påminner om parkour, men är mer organiserat, finns som tävlingsform och lyder under Svenska gymnastikförbundet.

Tricking är en blandning mellan gymnastik, kampsort och breakdance.