Sarah Sjöström, 2006: Jag en riktig badkruka

Sarah Sjöström krossar rekord och samlar på medaljer, bland annat sju guldmedaljer i ungdoms-SM.
Sarah Sjöström krossar rekord och samlar på medaljer, bland annat sju guldmedaljer i ungdoms-SM.
13-åriga Sarah Sjöström från Handen säger att hon älskar vattnet. Det är därför det går så bra. En större talang i fjärilssim har sällan skådats.

Nog älskar Sarah Sjöström att simma. Fast då ska det vara i bassänger med uppvärmt vatten.

– Annars är jag en riktig badkruka. Skönast är en bubbelpool med 40 grader varmt vatten.

13-åriga Sarah från Handen var betydligt hetare än så när ungdoms-SM, Sum-sim, förra helgen avgjordes i Malmö. Hon blev något av mästerskapets drottning med tre guldmedaljer. Sarah slog mästerskapsrekordet på favoritdistansen 100 meter fjäril med tiden 1.01,72.

Tvåan i mål var en dryg kroppslängd efter. Guld blev det även på 100 fritt med tiden 57,20, och i lagkapp 4×100 medley med sitt klubblag Södertörns SS.

Några dagar efter Sum-sim ställde Sarah upp i senior-SM i Uppsala som en av mästerskapets yngsta deltagare. Hennes guldtid på 100 fjäril från Sum-sim hade räckt till en plats i finalfältet. Men orutinen lyste igenom och en nervös Sarah lyckades inte gå vidare från försöken. I lagkapperna var hon däremot mycket bra och simmade i Södertörns lag som tog brons på 4×100 fritt.

Sarah brukar öppna loppen långsamt, men hon är nästan alltid starkast till slut.

– Det beror på min vilja, jag vill så starkt. Det är det som gör att jag orkar träna sex dagar i veckan.

Tränaren Johan Ekberg övervakar Sarahs framfart i Torvalla simhall. Han är mycket imponerad.

– Sarah är en av de största talanger jag stött på. Hon är stöpt för vattnet, lång (180 centimeter), och har ett otroligt grepp. Och så är hon en av de värsta tävlingsjäklar som finns, hon ger sig aldrig när det är simning man mot man på sista längden.

Sarah Sjöström började simma när hon gick i tredje klass. Det lossnade på allvar för ett och ett halvt år sedan. I somras på ungdoms-SM i Eriksdalsbadet blev det braksuccé med sju guld varav tre i lagkapp.

Hon har ingen riktigt bra förklaring till varför hon är överlägset bäst i landet i sin åldersklass i ett så tekniskt avancerat simsätt som fjäril. Frågan är hur långt det ska räcka. Sarah är bara 13 år och mycket kan hända på vägen mot den absoluta toppen.

– Jag har inte tänkt så mycket på det. Men Johan Ekberg har tänkt.

– Hennes utvecklingskurva pekar rakt upp. Jag tror det kan bära hela vägen, till JSM, SM och internationella mästerskap.

Fakta

Tjej med flyt

Namn: Sarah Sjöström.

Ålder: 13 år.

Bor: Radhus i Handen med mamma Jenny, pappa Göran, syskonen Ellinor och Tobbe, samt hunden Lukas.

Aktuell: Simdrottning på ungdoms-SM förra helgen med tre guld. Och den gångna veckan bronsmedaljör i lagkapp med Södertörns SS i senior-SM.

Pluggar: Årskurs 7 i Söderbymalmsskolan.