ANNONS

Flyktingpojken som blev karatemästare

Bleard Amagjekaj är bäst i Sverige, nu vill 23-åringen bli etta i Europa.
Bleard Amagjekaj är bäst i Sverige, nu vill 23-åringen bli etta i Europa.
Flyktingpojken Bleard Amagjekaj kom till Sverige som 3-åring. Efter en stökig uppväxt blev karaten räddningen. Han lärde sig disciplin.

I dag är 23-åringen ett guldhopp i EM.
ANNONS

Bleard Amagjekaj svettas ymnigt under den blågula landslags­overallen. Han har precis avslutat ett stenhårt träningspass på Bosön.

– Jag körde en bana med spänst­hopp över hinder och snabba frekvenssteg. Jag behöver vara snabb för att väcka musklerna inför formtoppningen.

23-årige Bleard är karatemästare.

Formtoppen ska infinna sig lagom till den 17 februari då han reser till Kosovos huvudstad Pristina för en internationell turnering. För Bleard blir det mycket speciellt. För första gången ska han tävla i sitt gamla hemland.

– Det känns underbart. Jag har väl hundra släktingar i Pristina, och många av dem kommer att sitta på läktaren.

När Bleard var 3 år flydde hans familj från krigets Kosovo och kom till Sverige. Efter något år hamnade de i Linköping där Bleard växte upp.

– Tyvärr hamnade jag i dåligt sällskap och kom med i ett gäng när jag var 10–12 år. Det som fick mig därifrån var karaten, jag fick lära mig disciplin. Jag ville kunna självförsvar för min och familjens skull.

Karaten blev så småningom mindre självförsvar och mer sport för Bleard Amagjekaj, som flyttade till Stockholm och budogymnasiet 2004. Han har varit med i olika landslag sedan 2004, och i seniorlandslaget sedan 2007. Som junior tog han flera SM-guld, och framgångarna har bara fortsatt med flera guld i senior-SM och ett EM-guld i shotokan-stilen.

– Men högst rankar jag bronset jag tog 2011 i EM som var öppet för alla stilar.

ANNONS

2010 bestämde han sig för att göra ett avbrott i studierna till idrottskonsulent på Bosön. Bleard gjorde en total satsning inför VM i Serbien och blev Sveriges första karateproffs någonsin.

– Jag utvecklades och fick nya livserfarenheter. Men i VM åkte jag ut i första matchen. Jag var inte riktigt koncentrerad på grund av kärlekstrassel därhemma. Nu är jag singel och laddad.

Bleard får tänka på annat än kärlek, åtminstone fram till i sommar. I maj är det nämligen öppna EM i Teneriffa på Kanarieöarna. 1,87 meter långe Bleard tävlar 84-kilos­klassen.

– Jag vet vad som behövs för att lyckas. Innan EM åker jag till Portugal för tre veckors träningsläger tillsammans med deras bästa fajters.

Det handlar om mer än ren karateträning för att bli mästare. Styrka och kondition måste vara på topp. Bleard Amagjekaj lägger också mycket tid på mental träning, och har en speciell coach för detta.

– Jag förbereder mig inför varje träning och tävling genom visualisering. Jag ser en film inne i huvudet där allt går som jag vill, man kan säga att jag lägger in en förbeställning.

Men ibland slutar filmer olyckligt.

– Fast inte för mig. Även om det blir förlust i matchen så har jag gjort det bästa jag kan.

Fakta

Bor i studentlägenhet på Bosön

Namn: Bleard Amagjekaj, 23 år.

Bor: Med en kompis i studentlägenhet på Bosön.

På meritlistan: Åtta SM-guld, brons i öppna EM, samt EM-guld i shotokan.

Aktuell: Karatemästare som den 17 februari åker till sitt gamla hemland Kosovo för att tävla. I vår är målet EM-guld.

Pluggar: Till idrottskonsulent, sista terminen på Bosön.