ANNONS

Flytten till Bredäng blev Cliffs räddning

Bengt Uhlén berättar om hur det var när HK Cliff bildades medan ett gäng andra gamla Cliff:are har börjat ta för sig av dagens soppa.
Bengt Uhlén berättar om hur det var när HK Cliff bildades medan ett gäng andra gamla Cliff:are har börjat ta för sig av dagens soppa.
Cliffs gyllene juniorgeneration på 1980-talet. Staffan Olsson står tvåa från vänster i bakre raden.
Cliffs gyllene juniorgeneration på 1980-talet. Staffan Olsson står tvåa från vänster i bakre raden.
Staffan Olsson.
Staffan Olsson.
Februari 1939. Ett gäng pojkar i åttan startar en handbollsklubb under en lektion i engelska på Katarina Södra Folkskola.

Föga anade de då att HK Cliff skulle överleva i 75 år – och ha lämnat Södermalm för Bredäng.
ANNONS

– Vi flyttade 1972. Det började bli ont om barn på Söder, medan det här var ett tillväxtområde, säger Dag Lindström som spelade i Cliff 1957–1975.

Klubblokalen längst ner i ett högt hus på Stora Sällskapets väg fylls allt mer av gamla Cliff:are. Men det är inte 75-årsfirande på gång utan sopplunch för före detta spelare och ledare.

– Vi blir många i dag, över 20 tror jag, konstaterar Dag Lindström.

Varje onsdag träffas de och börjar med en promenad innan de äter hemlagad sopplunch, dricker kaffe och munhuggs.

– När vi var som störst hade vi sex seniorlag igång samtidigt så det finns en hel del gamla spelare, säger Dag Lindström.

En av de stadiga besökarna är 89-årige Bengt Uhlén. Han är en av 14-åringarna i Katarina Södra Folkskola som startade klubben 1939.

– Vi spelade ofta handboll på skolgården och tänkte att vi borde starta en klubb. Det var så på den tiden, massor av kvartersgäng och andra småklubbar, säger han.

Bengt Uhlén berättar att de fick hjälp av en magister i engelska.

– Han gillade vårt initiativ. Det var på hans lektion vi bestämde namnet. Vi började bläddra i ordboken. Till slut kom vi till cliff. Klippa. Det fastnade vi för, minns han.

ANNONS

Hallbristen i dagens Stockholm är ingenting mot hur det var när HK Cliff började dra igång sin verksamhet.

– I skolgympasalarna fick man inte använda bollar. Det fanns militärhallar, men sedan kom kriget och då blev det magert, säger Bengt Uhlén.

Han spelade till 1959 då ”foten gick sönder”.

– Jag var back eller centerhalv som det hette då. I dag säger man linjegubbe. Jag var ju stor och stadig på den tiden.

Storhetstiden för HK Cliff var 1980-talet. En stark generation med profiler som Staffan Olsson och Magnus ”Nollan” Grahn tog guld i junior-SM 1983 och 1986 gick herrlaget upp i allsvenskan, högsta serien på den tiden. Men efter fyra säsonger åkte Cliff ur och elitsatsningen visade sig bli en dyrbar historia.

– Vi hade ambitionerna och omkostnaderna i några år till, men inte intäkterna, säger Dag Lindström.

Visserligen var HK Cliff en av tre klubbar som startade utomhushandbollsturneringen Eken Cup 1976, men det hjälpte inte.

– Vi har väl inte riktigt huggit för oss, säger Dag Lindström.

De ekonomiska problemen gjorde att klubben rasade längre ner i seriesystemet, och även ungdomsverksamheten blev lidande.

– Men nu är vi inne i en uppbyggnadsfas. Vi har två seniorlag, fyra ungdomslag och en handbollsskola. A-laget har ett samarbete med Hammarby och leder just nu division 2. Att gå upp i ettan vore bra. Det skulle vi klara ekonomiskt, säger Dag Lindström.

Fakta

Lämnade Söder 1972

HK Cliff bildades den 2 februari 1939.

1972 flyttade klubben från Söder till Bredäng.

I dag leder A-laget division 2 östra och spelar sina hemmamatcher i Skärholmshallen.

ANNONS