ANNONS

Folger Forsén flåsar världseliten i nacken

Folger Forsén gick ut gymnasiet i somras och ingår nu i ett av Sveriges nyaste och minsta landslag.

Målet är OS i Sotji för den unge snowboard-åkaren.
ANNONS

Förra vintern kämpade Folger Forsén på egen hand för att kunna tävla i snowboardklassen boardercross. Stöttning kom från ett embryo till landslagsledning.

I dag har Forsén två landslagskompisar, en landslagscoach och möjligheten att tävla i Europa.

– Jag är nöjd, kan inte vara annat, säger han.

Det som i fjol var en entusiastisk utvecklingsgrupp är nu ett lite landslag, berättar coachen Maria Danielsson.

Budgeten från förbundet täcker hennes lön. Resor, läger och tävlingar får åkarna i stor utsträckning finansiera själva.

När andra nationers landslag i somras och höstas jagade glaciärläger stod Folger Forsén på en vindsurfingbräda på bland annat Stora Värtan.

– Balansen är snarlik den som behövs på brädan. Klart att snö­läger på sommaren skulle vara bättre men man får ta vara på träningen man kan få.

Han satsar hundra procent och tränar två pass om dagen, för ögonblicket mot ett oanat mål – det berömda i Mora.

– Tanken är att jag ska åka Vasaloppet. Tyvärr krockar det med en tävling i Saalbach så det är osäkert hur jag gör.

ANNONS

– Visst hade jag kunnat fortsätta plugga efter gymnasiet, men jag vill ta den här chansen när jag har den. I vart fall se var det leder under ett år, fortsätter han.

Maria Danielsson, sexa i OS i Turin 2006, ingick i Sveriges förra boardercross-landslag. Hon tycker att det är synd att alla ”gamlingar” slutade tvärt, eftersom de kunde ha fungerat som nyttiga dörröppnare för den nya generationen.

– Vi bygger från grunden igen. Det tar extra tid och energi men just energi finns bland Folger och de andra, säger Maria Danielsson.

Så mycket energi att Folger Forsén törs nämna OS 2014 som mål, trots att coach Danielsson ser 2018 som mer realistiskt.

Hittills har han åkt en världscuptävling där han slutade 39:a. Nästa VC-tävling avgörs i Italien i mitten av mars. Innan dess har han ett par Europacuptävlingar att köra, bland annat i ryska OS-staden Sotji. I den konkurrensmässigt enklare Europacupen har Folger redan placerat sig på tionde plats i Cervinia, Italien.

I lördags blev han 17 man och bästa svensk i Konsberg, Norge.

– Helt okej, men jag hade hoppats på topp 10 igen.

I världscupen tar sig sex åkare till finalheatet, i Europacupen bara fyra. Innan säsongen är över vill han ha åkt en final i någon av cuperna.

– Det kanske är optimistiskt. Men flera av de bästa i världen är över 30 år, jag bara 19 och i utveckling. Jag behöver bli tuffare i starterna och ta mer plats. Jag hoppas att det kommer med varje träning och tävling jag kör.

Fakta

Bana i Kläppen

Namn: Folger Forsén.

Ålder: 19 år.

Bor: Danderyd.

Klubb: Sollentuna SLK.

Boardercross: Kallas BX och kan liknas vid alpin storslalom med skillnaden att boardercross har en del hopp inlagda i banan och att kurvorna är doserade. Åkarna kör först ett tidsåk och de 32 eller 64 snabbaste hamnar därefter i heat om fyra eller sex åkare som startar från startgrindar.

Banor i Sverige: Ingen permanent, men i Kläppen ordnar man bana vid behov.