För evigt en stjärna i Husby

I fredags var det fem år sedan Ahmed ”Romario” Ibrahim Ali mördades. För klubbkamraterna i Atletico Husby känns det som i går.

– Han var Husbys starkast lysande stjärna. Tomrummet går aldrig någonsin att fylla, säger Fahd Luyombya.

Ahmed Ibrahim Ali – i Husby mest känd som Romario efter den brasilianske fotbollstjärnan – hade just fått jobb som idrottslärare. Han hade debuterat i Djiboutis landslag och skjutit laget i sitt hjärta, Atletico Husby, upp i division 5.

Den 18 oktober 2008 knivhöggs han till döds på E4:ans Kista­avfart, 23 år gammal.

Fem år efter mordet samlas några av de gamla klubbkamraterna på Kvarnbacka Bollplan i Husby, där sagan om Atletico Husby inleddes.

– Det känns som att det var i går det hände, säger dåvarande tränaren Shahin Akbari.

Atletico tränade som vanligt på Kvarnbacka kvällen innan. Romario var med, skrattade och peppade sina lagkamrater som han brukade.

Dagen efter var han borta.

– Vi visste att en person blivit mördad, men ingen visste vem. Så vi åkte runt och letade överallt, säger Shahin.

De fick dödsbudet av Romarios styvmamma och syster på polisstationen i Sollentuna.

– Det var en sådan chock. Han var en sådan god människa, säger Rachid Agharbi.

Mordet var början till slutet för Atletico Husby. Inom loppet av ett par år gick ytterligare två spelare bort. Henok Yohannes dog i sömnen sedan hans pacemaker slutat fungera, Reman Amin förlorade en lång kamp mot cancer.

– De påminde ganska mycket om varandra. Det var fina, hjälpsamma killar alla tre. Inte några som stack ut på stan för att spöa på folk, säger Ekrem Erdogan.

– Gud tar dem han gillar mest. Man måste försöka se det så, säger Shahin.

Atletico var mer än bara ett lag. I klubben fann killarna från Husby en familj och en fristad från mycket av det tunga i livet.

– Hade man något problem kunde man gå till fotbollen. Här fanns alltid någon man kunde prata med, säger Rachid.

Sedan kom Athletic FC och den ryske miljonären Alex Ryssholm in i bilden och köpte klubben.

Men egentligen ändrade det ingenting.

– Allt dog med Romario och de andra två. Det var bara ett tomt skal kvar, säger Shahin.

Sedan fyra år tillbaka arrangerar Atleticospelarna en turnering till Romarios minne. Den har med åren utökats till att omfatta Reman, Yohannes samt en kille från Akalla som tog sitt liv bara 15 år gammal.

Den sjätte turneringen går av stapeln kring jul och nyår.

– Vi vill att deras familjer ska känna att de fortfarande är ihågkomna, säger huvudarrangören Fahd Luyombya, vars bror Faizal Luttamaguzi var en av Romarios närmaste vänner.

Om något positivt kommit ur mordet så är det att folk svetsats samman. Ett bra sätt att hedra Romario och de andra som är borta är att försöka vara så bra som dem, menar Shahin.

– Var rädda om varandra. Ta hand om de som är kvar, säger han.

I fredags var det fem år sedan Atletico Husbystjärnan Ahmed ”Romario” Ibrahim Ali mördades. Lagkamraterna försöker minnas honom och de två andra döda Atleticospelarna med glädje: ”De var alltid glada, nu ska vi försöka vara glada så att de kan vila i frid”, säger Shahin Akbari.

Shahin Akbari, Ekrem Erdogan och Rachid Agharbi sörjer sin klubbkamrat.

Fakta

Avstyrde bråk – blev mördad

Ahmed Ibrahim Ali mördades på E4:ans Kistaavfart den 18 oktober 2008 när han skulle medla i ett bråk.

Tre unga män misstänktes för mordet och mordförsök på ytterligare två män som skadades vid bråket, men friades i tingrätten.

I oktober 2009 togs fallet upp i Hovrätten. Den yngste mannen, som då hunnit fylla 19, tog på sig skulden och dömdes till sju års fängelse.

Regissören Fernando Illezca följde Atletico Husby under fem år. I augusti visades dokumentären ”Sagan om Atletico Husby” i SVT.