Föräldrahets, nej tack

Förra landslagsmålvakten Magnus Hedman har rest sig ur amfetaminmissbruket. Han är nybliven Östermalmsbo, vd och aktuell med en bok om hetsande idrottsföräldrar.

– Jag har sett så många jättejättebra fotbolls­talanger försvinna, säger han.

Tanken på att skriva en bok om hetsen inom barnidrotten väcktes för fem år sedan när Magnus Hedman tränade äldsta sonen Lancelots lag i Sigtuna.

– Jag insåg att jag var för het på resultat, att jag var på gränsen till att bli en alltför pushande förälder. Det är jättevanligt att barn känner sig pressade hemifrån. Jag har sett så många jättejättebra fotbollstalanger försvinna, säger Magnus.

Boken ”Låt ditt barn vinna” bygger på egna erfarenheter. Syftet är inte att skapa proffs, utan att få barn att hålla på längre med idrott.

– Hur tänker vi egentligen kring syftet med våra barns idrottande? Det är klart att man alltid vill att det ska gå bra för ens barn. Men så fort vi börjar lägga oss i och göra ”det som är bäst” för barnen och ta överhand, då kommer de garanterat att lägga av, säger Magnus

– Många föräldrar säger: ”Jag gillar inte hockey”. Nähä, men gillar du ditt barn då? För det är det det handlar om.

Magnus mamma Aneth dog i alzheimers i somras. Boken är tillägnad henne.

– Hon har en stor del i att jag blev proffs. Hon stöttade mig, utan att pusha. Hon lät mig känna att fotbollen var min grej.

Ett viktigt budskap i boken är att skapa distans till idrotten. Genom så enkla saker som att säga till sina barn hur fina de är, snarare än hur duktiga de är.

Magnus identifierade sig helt med sin idrottsprestation, i fotbollsbubblan var han ”the man”, utanför den en nolla. Efter karriären kraschade han ner i ett djupt amfetaminmissbruk.

Det gick så långt att han funderade på självmord.

– Jag hade önskat att jag förberett mig lite bättre för livet utanför.

Precis som Magnus en gång gjorde, drömmer sönerna om att bli proffs.

– Tristan var så rolig häromdagen. ”Pappa, man måste kämpa. Annars kanske man får spela i IFK Göteborg”, haha. Men jag vill inte att de bara ska identifiera sig med fotboll, därför gör jag hellre andra saker med dem. Samtidigt får man inte glömma allt positivt. Ju längre man är kvar i idrotten, desto mindre risk att göra dumheter.

Tristan tillhör Sveriges bästa 9-åringar och spelar i BP:s förstalag.

Nivåindelning är okej eftersom det ger utveckling på den nivå barnen befinner sig, tycker Magnus. Problem blir det när vuxna sänder ut negativa signaler: ”Åh, kom han inte med”.

– Då kan barnen känna sig mindre. Att toppa och peta folk vid 7–8 års ålder är mobbning.

Många föräldrar brukar fråga Magnus vad de ska göra med sin supertalang till son. ”Jättemånga vill ha honom”. Magnus brukar kontra. ”Vad tycker han själv? Tycker han att det är kul? Gör inget då”.

– Barn behöver trygghet, låt det vara grunden. Men om de verkligen är extrema talanger som brinner för att spela fotboll, då kanske man som förälder ska hålla glöden vid liv och låta dem spela med likasinnade i ett akademilag och inte med barn som hellre tittar på flygplan och plockar gräs. Därmed inte sagt att man ska flyga i väg och göra dem till ungdomsproffs, säger Magnus Hedman.

Magnus har rest sig efter drogproblemen och är aktuell med en bok om hetsen inom ungdomsidrotten: ”Jag mår bättre än någonsin och har just flyttat till Östermalm från ettan där jag bott i ett år. Nu kan jag äntligen ge Tristan och Lancelot varsitt rum”.

Magnus Hedman, i röd tröja, som målvakt i Vårby Gårds IF.

Fakta

Barnen AIK:are ”av någon anledning”

Namn: Magnus Hedman.

Ålder: 40 år.

Bor: Har nyligen flyttat till Östermalm, uppvuxen i Vårby Gård i Huddinge.

Familj: Sönerna Lancelot, 13, och Tristan, 9.

Sysselsättning: Vd för Trigg, ett nytt socialt nätverk, som facebook fast inriktat på hälsa.

Aktuell: Med boken ”Låt ditt barn vinna”, om föräldrahets och utslagning inom barnidrotten.

Om AIK: ”Vi går till Friends så ofta vi kan, killarna är AIK:are av någon anledning.”

Fakta

Har vunnit SM-guld och VM-brons

Magnus Hedman värvades 14 år gammal från IFK Stockholm till AIK där han vann SM-guld 1992.

Proffs i Coventry City FC, Celtic FC, Ancona Calcio och Chelsea FC.

Tog brons i VM i USA 1994 som tredjemålvakt bakom Thomas Ravelli och Lasse Eriksson.

Har 58 landskamper, två EM-slutspel, 2000 och 2004, samt två VM-slutspel, 1994 och 2002, på meritlistan.

Tilldelades guldbollen 2001.

Gjorde comeback i somras när division 1-klubben IK Frej Täby hade målvaktskris, Frej vann med 3-1.