Förlustnollan rök efter 17 raka segrar

Huddinges stabila försvarsspel har lett till idel segrar fram till i söndags, då Visby/Roma bröt sviten i Björkängshallen.
Huddinges stabila försvarsspel har lett till idel segrar fram till i söndags, då Visby/Roma bröt sviten i Björkängshallen.
Efter 17 raka vinster åkte Huddinge Hockey på höstens första motgång mot Visby/Roma.

Gästerna raderade förlustnollan, men i tabellen tronar Huddinge ändå överst.

I många år har Huddinge ansetts ”för bra” för tredjedivisionen i svensk hockey. Den här hösten har det varit klasskillnad. Med två tredjedelar spelad har laget förlorat en match. Förlusten kom i söndags, 2–3 på hemmais mot tabelltrean Visby/Roma. Innan dess hade Huddinge en svit på 14 segrar under ordinarie tid och tre i förlängning.

Som jämförelse hade Huddinge sex förluster vid samma tidpunkt i fjol.

Hittills har laget gjort 92 mål i serien. Bakåt har man bara släppt in 24, vilket ger ett snitt på 1,33 per match.

– Det är riktigt bra, vi är så klart nöjda, säger tränaren Nichlas Falk.

Han ser till helheten och talesättet ”anfall är bästa försvar”. Att den defensiva väggen skulle vara en direkt spegling av hans hyllade centerspel under 16 elitseriesäsonger, tycker han inte.

– Jag tycker och påpekar såklart saker, som positioner på isen. Det vi pratat mest om är ändå att vårda pucken. I alla fall se till att vårda den så klokt att vi slipper kontringar, matcher som svänger. Det ska vara upp till oss vart varje match tar vägen. Killarna har löst det bra hittills, det bygger på disciplin.

Han ser ingen poäng i att lyfta fram enskilda spelare. Det defensiva, och offensiva, menar han har sin grund i tre bra målvakter, bra backar och bra forwards.

– Lagspel, säger han muntert.

Företrädaren Fredrik Mälberg jobbade med att under höstens grundserie bygga spelarna fysiskt för allettan och kval till allsvenskan. Det är inget för Nichlas Falk. Hans grundfilosofi är att ”varje match är en del i förberedelserna”. Så här långt ser han inga tecken på sinande motivation. Ett tecken – trots förlusten i söndags – var att hemmalaget stred till sista sekunden och gjorde sista målet – Rasmus Ahlholm med två sekunder kvar.

– Det är mentalt ansträngande att vara hungrig i varje match. Klarar man av det är det en viktig bit i utvecklingen, säger han.

Att förlustnollan sprack innebar bara att en extra morot försvann. Med 48 av 54 möjliga poäng är Huddinge fem poäng före Wings Arlanda. Även om Nichlas Falk inte medger att Huddinge är klart för allettan, så ska mycket till för att man misslyckas.

– Inget kan garanteras. Vi ska göra jobbet hela vägen, därefter kan vi ta oss an nästa utmaning.

Fakta

Efter 18 matcher