Först rädda AIK – sedan BB för Daniel

Daniel Larsson har mycket att göra som burväktare i SHL-jumbon AIK.
Daniel Larsson har mycket att göra som burväktare i SHL-jumbon AIK.
Daniel Larsson blir pappa i vår. Men födseln är noggrant planerad för att inte krocka med AIK:s avslutande hockeymatcher.

– Vi blir föräldrar först efter säsongen, säger han.

Daniel Larsson rultar med sina stora målvaktsbenskydd genom spelarkorridoren och in i AIK:s omklädningsrum på Hovet. Torkar svetten ur pannan och korkar upp en flaska vitaminvatten. Klockan är strax efter tolv och dagens träningspass är avslutat.

Trots att han efter HV71:s Gustaf Wesslau släppt in flest mål i SHL utsåg fansen honom till månadens AIK-spelare i december.

– Det är ju kul att få cred för allt slit vi ligger ner. Jag jobbar ju mycket med vår målvaktstränare Stefan Persson och kör extrapass på lediga dagar. Jag och den andra målvakten, Alex (Hamberg), pushar också varandra hårt.

Han medger att det är tungt att förlora så många matcher som AIK gjort på sistone.

– Det är klart att det är tufft. Vi har fortfarande mycket kvar att göra. Men får vi in två, tre bra matcher går det fort uppåt också. Det är många poäng kvar att spela om – som tur är.

Vad har ni för mål?

– Vi måste ju ta oss upp på slutspelsplats. Vi måste ta oss förbi HV71 och Örebro, det är ju dem som största fajten är mot. Tar man sig upp till tionde plats har man ju chans på slutspel. Och där­ifrån kan ju vad som helst hända. Det har man ju sett tidigare, lag som har vunnit serien har ju åkt ut först ibland.

Vad krävs för att ni ska klättra i tabellen?

– Vi måste spela ett bra defensivt spel och samtidigt peta in puckarna när vi får chansen. Det blir ju svårt att vinna om vi bara gör ett mål per match.

Parallellt med träningarna blir det en del besök hos barnmorskan. I vår blir nämligen han och sambon Rebecka föräldrar.

– Det ska bli skoj. Det är en frän grej, jag är riktigt laddad för det. Det blir första barnet. Det blir en pojke, vi var för nyfikna för att vänta och se.

Påverkar det dig som spelare?

– Det är roligt för mig så det är bara positivt. Just nu är det ingen större skillnad. Det är ju först efter att barnet är fött som det kan bli lite sömnjusteringar och sådana grejer.

Nedkomsten är beräknad till den 20 maj.

– Vi planerade så att det inte skulle bli förrän efter säsongen. Det skulle ju vara ett störningsmoment om det skulle ske samtidigt som slutspel eller vad man nu hamnar – de viktigaste matcherna under säsongen – man vill ju inte missa födseln.

Även om han har gjort några matcher för Tre Kronor tidigare har han alltså inget större hopp om att få spela VM som avgörs i Minsk den 9–25 maj.

– Det är inget jag räknar med. Det får jag ta då i så fall.

Fakta

”Jag har motorer i blodet”

Namn: Rolf Daniel Larsson.

Ålder: 27 år.

Bor: Lägenhet i Björkhagen och hus i Boden.

Familj: Fästmön Rebecka, 27.

Intresse: Bilar. ”Jag har motorerna i blodet. Både pappa och morfar har kört rally. Jag har en Audi A4 Quattro som vi ska bygga om, det kommer i princip bara vara karossen kvar. Vi ska sätta in en bur och en motor med mycket hästkrafter.”

Aktuell: Målvakt i AIK som kämpar i bottenträsket i SHL. Möter Frölunda borta på torsdag och Luleå borta på lördag. Nästa hemmamatch på Hovet är mot Örebro nästa tisdag, den 28 januari.