Först utvisad – nu siktar Laziz mot OS

Vido Ratkovic (till höger) säger att Laziz Sharifov är som hans egen son. Ratkovic har jobbat intensivt för att 19-åringen ska få komma tillbaka till Sverige och Haninge boxningsklubb.
Vido Ratkovic (till höger) säger att Laziz Sharifov är som hans egen son. Ratkovic har jobbat intensivt för att 19-åringen ska få komma tillbaka till Sverige och Haninge boxningsklubb.
Laziz Sharifov ler igen, han har fått tillbaka det liv han vill leva. 19-åringen är hemma i Haninge igen efter utvisningen till Kazakstan, och är tillbaka i boxningsringen.

– Jag är jätteglad. Nu ska jag jobba hårt för att komma med till OS 2016.

Signalen ljuder i Haninge Boxningsklubbs lokal i Brandbergens centrum. Sparringpasset är över för den här gången, och Laziz Sharifov pustar ut. Han är rejält trött.

– Jag har ju inte tränat boxning eller kondition sedan jag blev utvisad från Sverige för sju månader sedan.

Under denna tidsperiod befann sig 19-årige Laziz i staden Shymkent i södra Kazakstan. Han bodde hos sin morfar och morbror, och vågade sig sällan ut.

Laziz Sharifov tillhör minoritetsgruppen uzbeker som inte har det lätt i Kazakstan. Trakasserier och orättvisor förekommer. ­Laziz och hans båda bröder åkte på stryk flera gånger för att de var just uzbeker.

Familjen ville fly från missförhållandena, och för sex år sedan lämnade de Kazakstan för att söka ett bättre liv i Sverige och Haninge.

Laziz trivdes bra i sitt nya land och fick många vänner, inte minst genom boxningen. I fjol tog han SM-silver på seniorsidan i 64-kilosklassen. Gymnasiestudierna på Fredrika Bremer gick också bra.

Men i november i fjol rasade tillvaron samman. Laziz nekades förlängt uppehållstillstånd och hämtades av polisen. Han satt sex veckor i deporteringsförvar innan han utvisades till Kazakstan. Övriga i familjen hann gömma sig innan deras utvisningar verkställdes.

– Första månaden i Kazakstan var lite svår. Jag tänkte att allt var över och kände hopplöshet.

Det som ändå höll modet någorlunda uppe var stödet från Sverige. En grupp på Facebook startades med syfte att hjälpa Laziz tillbaka till Sverige. Gruppen fick 6 200 medlemmar. Laziz fick även stöd från boxningsförbundet och samtliga politiska partier i Haninge.

Det allra största stödet kom ändå från Vido Ratkovic, Laziz tränare i Haninge Boxningsklubb.

– Laziz har varit som min egen son. Vi har hela tiden haft kontakt på Skype.

När beskedet att Laziz Sharifov beviljats arbets- och uppehållstillstånd i Sverige kom för en månad sedan kände Vido Ratkovic både lättnad och glädje.

– Lika ledsen som jag blev när Laziz utvisades, lika glad blev jag när han fick komma tillbaka.

Vido Ratkovic hjälp att fixa arbeta åt Laziz blev avgörande. Han ska jobba som tränare på klubben. Att Haninge kommun hjälper till med bostad var också viktigt.

I fredags förra veckan landade Laziz på Arlanda. En stor välkomstkommitté väntade.

– Jag hade aldrig trott att så många skulle komma, jag blev jätteglad, säger Laziz.

Nu vill han få ett svenskt pass så fort som möjligt. Studierna ska avklaras, och boxningssatsningen fortsätter.

– Jag vill tävla för Sverige i OS 2016.

Fakta

Flyttar snart till en egen lägenhet

Namn: Laziz Sharifov.

Ålder: 19 år.

Bor: Med mamma, pappa och bröder i Brandbergen. Flyttar snart till egen lya i Handen.

Aktuell: Superlöfte i boxning som är tillbaka i Sverige och Haninge efter utvisningen till Kazakstan. Har nu fått arbets- och uppehållstillstånd.

Jobb: Ledare och tränare på Haninge Boxningsklubb. Ska slutföra gymnasiestudierna på Fredrika Bremer.