Första cykeltävlingen i Djursholm på 40 år

Djursholms slott
Start och mål för tisdagens lopp är alldeles intill Djursholms slott.
Senast det tävlades på cykel i Djursholm var i mitten av 1970-talet, men nu är det dags igen. På tisdag, den 23 maj, går Djursholms Slotts Grand Prix på en 1,3 kilometer lång varvbana med start och mål på Bielkevägen/Banérvägen intill slottet.

– Intresset för att tävla i cykel har vuxit mycket och man kan inte ha hur många deltagare som helst av säkerhetsskäl, så många lopp blir fulltecknade. Samtidigt är det här loppet ett sätt att visa upp hur fint det är här i Danderyd, jag är väl lite lokalpatriotisk, säger Maarit Nordmark, Danderydsbo sedan 1999 och tävlingsledare för loppet som arrangeras av Stockholms Cykelklubb i samarbete med Stockholms Cykelförbund.

Stockholms CK

Bild från Fiskartorpets GP den 2 maj, den första tävlingen av åtta i Stockholms Landsvägscup. I täten, jagad av klungan, ligger Pierre Moncorge från Stockholm CK:s elitlag. Foto: Michael Bergman

Banan är alltså 1,3 kilometer lång och varvet går medsols på Bielkevägen, Auravägen, Norrängsvägen och Bielkevägen igen.

Fem olika klasser

Loppet har fem olika klasser – ungdomar, damer, damer elit, herrar och herrar elit. Herrarna kör i 40 minuter plus ett varv, övriga klasser kör i 20 minuter plus ett varv.

Första start är klockan 18.30 och sista målgång är beräknad till cirka 21.30.

En del i Stockholms Landsvägscup

Ambitionen är att återskapa en klassisk tävling och att den ska uppskattas av såväl cyklister som publik och Djursholmsborna, berättar Maarit Nordmark.

Tävlingen i Djursholm är den tredje av totalt åtta lopp i Stockholms Landsvägscup som arrangeras för tionde året. De åtta loppen arrangeras av olika klubbar och i olika kommuner i Stockholm under maj till augusti, med avslutning på Skeppsholmen i city.

Lägsta möjliga pris

Landsvägscupen är en träningscup som genomförs till lägsta möjliga pris för deltagarna och under säkra förhållanden så att barn, ungdomar och vuxna ska kunna få tävlingslika träningsförhållanden i Stockholm.

– Landsvägscyklingen har vuxit väldigt mycket. Jag tror att många som kanske har sprungit mycket och blivit skadade har börjat med cykling som rehabilitering, och så har de upptäckt hur kul det är. Så var det för mig. En annan förklaring är nog att vi har många svenska cyklister som har varit framgångsrika i VM och OS de senaste åren, säger Maarit Nordmark.