Dags för första ligamatchen för AIK Basket

AIK Basket damer
Johanna Prytz och hennes lagkamrater i AIK Basket är redo för klubbens ligadebut i helgen.
I helgen är det premiär i Basketligan dam och för nykomlingen AIK Basket väntar en utmanande uppgift i Umeå då man inleder mot förra årets SM-finalist Udominate.

– De har sju utländska spelare i sin trupp och har helt andra mål än oss, de satsar på sitt Europaspel. Men vi kan inte skylla på någonting. Vi kommer med tio svenska spelare och vi ska ge dem en match, säger Fotios Ioannidis som var assisterande coach förra säsongen men nu har tagit över som head coach efter Anders Härd.

Inget lag åker ur ligan i år så ett av AIK Baskets främsta mål med säsongen är att ge mycket speltid åt de många unga spelare som finns i laget.

”Jag vet att spelarna klarar det”

– De har talang, men de behöver erfarenhet. Nu har vi chansen att ge dem det och på så sätt förbereda oss inför nästa säsong. Det är stor skillnad på nivå jämfört med förra säsongen, men jag vet att spelarna klarar det, även om det kommer att bli tufft. Flera av dem har erfarenhet från ligaspel tidigare, säger Fotios Ioannidis.

Många av spelarna från förra årets trupp är kvar, men rutinerade Kadidja Andersson har lämnat.

– Hon är den viktigaste av spelarna som har försvunnit, säger Fotios Ioannidis.

McCarville återvänder

Några nyförvärv finns också i truppen, både utifrån och hämtade från B-laget som i fjol vann division 2 och kvalificerade sig för Basketettan.

Allra viktigast är emellertid att AIK har gjort klart med förra årets sensationsvärvning, WNBA-spelaren Janel McCarville som förra säsongen med sitt fysiska spel bidrog starkt till att laget lyckades vinna kvalgruppen och ta steget upp i Basketligan.

AIK. basket damer

Janel McCarville gjorde succé i AIK. Basket förra säsongen. Snart är hon tillbaka i det svarta linnet.

Hon missar dock de tre första matcherna då han anländer till Solna och Sverige först den 11 oktober.

Ny hemmaarena

AIK:s första hemmamatch spelas den 8 oktober mot Upsala Basket. och då är det Solnahallen som gäller, inte Vasalundshallen som tidigare.

– Den hallen uppfyller inte kraven för ligaspel. Även om Vasalundshallen känns som vårt hem så är vi glada för att flytta till Solnahallen. Det är en större arena, och vi spelar i ligan nu, säger Fotios Ioannidis.

Men först är det alltså Udominate borta på söndag, den 24 september, som gäller.

”Inga skador i laget”

– Vi har inga skador i laget, inga problem. Alla är förberedda, alla är redo, utom Janel McCarville förstås, säger Fotios Ioannidis.

Även AIK:s basketherrar spelar sin första seriematch för säsongen – i Superettan – på söndag. Klockan 14 tar man emot EOS hemma i Solnahallen.