ANNONS

Sami från Häggvik förstärker Djurgården i eAllsvenskan

Sami Mandas från Häggvik klar för Djurgårdens IF i eAllsvenskan
Samis favoritspelare i Djurgårdens guldlag 2019 är Buya Turay, en spelare som lustigt nog kom med i Veckans lag hos EA i början av november.
17-årige Sami Mandas växte upp i ett krigshärjat Syrien och kom till Sverige och Häggvik för precis två år sedan.
Nu slipper han se upp för bomber, kan känna sig trygg, och gå in för sin stora passion – att spela FIFA.
Och det gör han så bra att han precis har värvats av Djurgården.
ANNONS

– Det känns jättebra. De har välkomnat mig i laget, alla behandlar mig som en i familjen. Och Djurgården har ju precis vunnit Allsvenskan, säger han.

SM-guldet på fotbollsplanen 2019 hoppas Sami Mandas kunna vara med och följa upp med att ordna ett blårandigt guld även i eAllsvenskan 2020.

Imponerade på MFF i turnering

Själv vet han redan hur det känns att vinna. I år tillhörde han Malmö FF som tog hem eAllsvenskan. Platsen i MFF:s trupp fixade Sami i en turnering i våras.

– Det var en turnering i Malmö. Jag var verkligen underdog, men jag tog mig till final. De tyckte att jag spelade bra och jag fick en plats i Malmö FF, säger han.

Tvekade aldrig när Djurgården ringde

Men insatserna i eAllsvenskan i år gjorde alltså att Djurgården fick upp ögonen för Sami.

– Han är en skicklig spelare som jag följt redan förra året. Det ska bli spännande att se honom i vårt lag, säger Tobias Rosenqvist, General Manager för Djurgårdens FIFA-team.

Sami Mandas från Häggvik har värvats till Djurgården i eAllsvenskan.

Sami ”Xninja” Mandas i DIF:s  matchtröja med nummer 21. Foto: Djurgården Fotboll

När Sami fick samtalet från Djurgården tvekade han aldrig. Många av hans klasskompisar på Rudbeck Gymnasium är djurgårdare och han har noterat att det bor många blåränder i Sollentuna, både på pendeltåget och i skolan.

ANNONS

– Ja, det är många som har Djurgårdens mössor och halsdukar och så. Det ska också bli skönt att spela för ett lag här i Stockholm, säger han.

Försöker hinna både spel och skola

Sami går under smeknamnet ”Xnjnja” och började spela FIFA via FIFA8. När FIFA 17 släpptes började han tävla.

– Jag hade spelat lite i Libanon dit vi hade flytt från Syrien, men det var när vi kom till Sverige som jag började spela mer seriöst, säger Sami.

Första året i Sverige spelade han ”otroligt mycket”. Nu vill han hinna med både spelandet och skolan, som också är viktig.

– Ja, jag försöker hitta en balans mellan gaming och skolan. Det är svårt men jag gör mitt bästa.

Så hur mycket FIFA spelar du?

– Jag tränar fyra eller fem timmar på vardagar och kanske åtta timmar på lördagar och söndagar. Man måste träna mycket för att hänga med.

Tränar du din egen fysik också?

– Ja, jag försöker att springa eller ta promenader ibland. Det är viktigt också, man måste orka hålla fokus när man spelar.

”Nu blir jag inte rädd längre”

Att kunna ge sig ut och springa eller gå utan oro ger bara det en bra känsla för Sami.

När han var 10 år landade en bomb bara två byggnader bort från där Sami befann sig och han har förlorat många vänner.

– Nu blir jag inte rädd längre, som jag brukade. Jag rör mig framåt, säger Sami i en intervju i eAllsvenskans reportage inför säsongen 2019.

– Tänk att jag har kunnat komma från kriget och bli proffs i först Malmö FF och nu i Djurgården. Det känns ganska coolt att jag ska spela för Djurgården nästa säsong, säger han.