ANNONS

Förvirrande orientering inomhus

Inomhusorientering, fredrika bremer
Orientering inomhus - Inte så lätt som det låter.
Helena Jansson och Gustav Bergman.
Helena Jansson och Gustav Bergman.
Inomhusorientering, karta
En övning i abstrakt tänkande.
Nästan 1000 deltagare i Torvallahallen.
Nästan 1000 deltagare i Torvallahallen.
David Hector, Emil Wipp och Assar Hellström.
David Hector, Emil Wipp och Assar Hellström.
Upp, ner, höger eller vänster? Orientering inomhus hör inte till vanligheterna och det är lätt att springa vilse. Världens största tävling för inomhusorientering genomfördes i helgen i Nacka och Haninge.
ANNONS

– Neeeeeej!
– Men ååååh!
– VART SKA JAG DÅ?
De frustrerade rösterna kommer från några av de nästan 1000 deltagarna i världens största inomhusorienteringstävling, Stockholm Indoor Cup. Unga som gamla springer runt i smala korridorer, trappor och klassrum. De tävlar i olika åldersklasser där banornas svårighetsgrad och längd skiljer sig åt. Alla är välkomna att ställa upp.

Under söndagen genomfördes tävlingen i Torvalla och Fredrika Bremergymnasiet i Haninge. Dagen innan i Saltsjöbadens samskola i Nacka. Resultaten i de bägge deltävlingarna läggs ihop när en slutsegrare ska koras.

Det är det femte året som orienteringstävlingen genomförs som från början startade som ett skolprojekt av Assar Hellström och Martin Gelinder som då gick på Fredrika Bremergymnasiet i Haninge. Med hjälp av vänner och klasskompisar kunde de 2013 anordna den första årgången av Stockholm Indoor Cup. Idag är det världens största inomhustävling i orientering.

Globen nästa?

– Vi slår har slagit deltagarrekord varje år och det finns ingen tävling som är större än den här. Det är såklart hur kul som helst att ett skolprojekt har blivit till vad det är idag. Vårt mål är att arrangera orienteringstävlingen i Globen. Vem vet, så kanske det blir, säger Emil Wipp som är en av arrangörerna.

”En övning i abstrakt tänkande”

Orienterarna springer runt i många olika rum och skrymslen. Det spelas musik i vissa rum och i en mörk källargång blinkar discolampor. Några klassiska discohits dånar ur högtalarna.

– För mig gick det superdåligt. Jag lade alldeles för mycket tid på att stå stilla och studera kartan. Det är en övning i abstrakt tänkande, men banan här är den bästa inomhusbana jag har tävlat på, säger en Sveriges största orienterare Helena Jansson.

Från nybörjare till Världsmästare

ANNONS

Helena Jansson har vunnit guld i Orienterings-VM två gånger om och deltagit på VM i 11 år. Hon och hennes sambo Gustav Bergman som vann både VM-guld och EM-guld 2014 tävlar för OK Ravinen i Nacka.

– Man kan inte jämföra inomhus med utomhusorientering. I skogen går det att springa överallt. Här är det avstängt på många ställen. Låsta dörrar och förflyttningar mellan våningsplan gör att det är svårt att hitta rätt väg, säger Gustav Bergman som tävlar i Torvalla för första gången.

Även om det var första gången för Gustav så vann han helgens tävling. Helena tävlade endast under söndagen och kom tvåa på den deltävlingen.

Överallt i de båda stora byggnaderna springer deltagare och letar efter kontroller som kan sitta var som helst. Efter att de tagit sig igenom banan som för de äldsta är 6,5 kilometer lång väntar en labyrint av stolar och spärrband. En sak har alla tävlande gemensamt. Förvirringen.

 

Läs mer:
Tävla mot orienteringseliten i Rissne och Duvbo

 

Fakta

Stockholm Indoor Cup

Stockholm Indoor Cup (SIC) arrangeras av orienteringsklubben ”Stockholms Inomhusorienterare” och orienteringsakademin på Fredrika Bremergymnasiet.

Det startade 2013 som ett skolprojekt. För femte året i rad arrangeras tävlingen som idag är världens största inomhustävling i orientering.

Runt 1000 personer deltog i tävlingarna.