Fotboll på riktigt gräs snart helt ute

Haningevallens naturgräsplan ligger öde. Numer är det konstgräset som dominerar i Haninge kommun.
Haningevallens naturgräsplan ligger öde. Numer är det konstgräset som dominerar i Haninge kommun.
För inte alltför länge sedan var fotbollsspelarna glada när de slapp dammiga grusplaner och klev in på riktigt gräs.

I dag är Haninges gräsplaner ofta öde. Nästan alla föredrar att spela på konstgräs.

Det är en härlig vårdag. Fotbollsplanen på Haningevallen är inbjudande grön. Men den är tom på människor, det enda som syns och hörs är en nyvaken humla och några fåglar som sitter på en björkgren och kvittrar.

11-årige Pontus och kompisen Ask, 12, släntrar förbi. De bor i området.

– Det händer väl att vi går in och spelar lite fotboll, men för det mesta spelar vi på konstgräs i skolan.

Att inga fotbollsspelare är på plats denna tisdag beror på att planen inte får beträdas förrän den 1 maj. Då kan hemmaklubben Vendelsö IK:s knattar träna här, drygt 50 barn som är fem, sex år. Men denna fullstora plan kommer ändå att vara näst intill öde under hela säsongen.

– Det är en jättefin plan, säger Vendelsö IK:s sportchef Jamil ­Jedidi. Men nästan alla våra spelare föredrar konstgräs. Dagens fotboll är inte som tidigare, och våra lag måste spela på konstgräs för att hänga med. Våra motståndare spelar ju på konstgräs.

VIK har flyttat kansliet från Haningevallen till Vendelsömalmsskolan. Och samtliga lag utom knattarna har övergivit naturgräset för att spela på kommunens många konstgräsplaner.

– Vendelsömalms IP känns mer som en central punkt för oss, och så finns där en konstgräsplan för 11-mannafotboll.

Vad tror du era spelare skulle säga om de tvingades tillbaka till naturgräset på Haningevallen?

– Jag tror de skulle bli lite ställda, säger Jedidi. All spontanfotboll kretsar runt konstgräs. Det är likadant på Torvalla IP där konstgräset nyttjas mycket mer än det riktiga gräset.

Jamil Jedidi tillhör en generation som inte hade tillgång till konstgräs.

– Vi spelade på grus och fick sår på knäna. Jag gillade verkligen när vi kom in på riktigt gräs. Jag tycker fortfarande mer om det än konstgräs, men det beror väl på att jag är en gammal räv.

Dagens barn och ungdomar har vuxit upp med konstgräs. De är vana att spela på ett jämnt och fint underlag som kan användas året om.

I Stockholmsdistriktet finns det omkring 180 konstgräsplaner för 11-manna och 7-mannafotboll. Antalet naturgräsplaner är cirka 100. Siffrorna till konstgräsets fördel växer för varje år.

Thomas Bengtsson är tävlingsansvarig på Stockholms fotbollförbund. Han säger att konstgräset dominerar kraftigt i hela länet.

– Det anläggs nästan inga naturgräsplaner längre. Konstgräs kan ju nyttjas mycket mer och är alltid spelbart, även när det regnar. Konstgräs läggs ofta på gamla grusplaner, och det är praktiskt eftersom underlaget är jämnt och hårt.

Fakta

Konstgräset växer så det knakar

Det finns fyra naturgräsplaner för 11-mannafotboll i Haninge: Haningevallen, Torvalla IP, Hanvedens IP och Tungelsta IP.

Fullstora konstgräsplaner dominerar allt mer. I Haninge finns dessa planer på Vendelsömalms IP, Brandbergens IP, Torvalla IP, Jordbro BP, Hanvedens IP och Tungelsta IP.

En ny konstgräsplan anläggs på Dalarö IP. När den är klar har samtliga kommundelar en konstgräsplan för 11-mannafotboll.