Fotbollförbundet vädjar till Nacka kommun

Boovallen utnyttjas flitigt av fotbollsspelare i alla åldrar. (Arkivbild).
Boovallen utnyttjas flitigt av fotbollsspelare i alla åldrar. (Arkivbild).
På onsdag avgörs det om fotbollsverksamheten på Boovallen kan fortgå som vanligt eller om en del av träningstiderna ska tas bort.
Fotbollförbundet varnar nu Nacka kommun för att en nedskärning kan få ödesdigra konsekvenser, inte minst för barn och ungdomar.

På onsdag sammanträder Nacka kommuns miljö- och stadsbyggnadsnämnd. En av punkterna är om Boo FF ska få behålla nuvarande träningstider på Boovallen eller inte.

Bakgrunden är att några grannar som bor nära fotbollsanläggningen har klagat över höga ljudnivåer.

Fotbollförbundet oroat

Idag måndag har Stockholms fotbollförbund tillsammans med Svenska fotbollförbundet skickat ett brev till nämnden där de vädjar om att barnfotbollen på Boovallen inte ska begränsas. De är oroade över att ett för fotbollen negativt beslut kan bli prejudicerande och gälla för hela landet.

I brevet står bland annat att ”Boo FF är den förening som använder planerna mest och en begränsning skulle få förödande konsekvenser för barn- och ungdomsfotbollen där” (Lars Ekholmer, ordförande i Stockholms fotbollförbund).

Fråga för hela Sverige

Karl-Erik Nilsson är ordförande i Svenska fotbollförbundet. Han påpekar att hänsyn måste tas till folkhälsointresset:

” Vi ger alla barn och ungdomar chansen att röra på sig.  Detta är en fråga inte bara för Stockholm, utan hela Idrottssverige. Vi vill vi göra det möjligt för så många som möjligt att röra sig så mycket som möjligt tidigt”.

Viktigt för nyanlända

I brevet påpekas även att fotboll är en viktig integrationsfaktor när det gäller att välkomna nyanlända.

Ytterligare ett stycke saxat från brevet: ”Den eventuella olägenhet som några grannar upplever av fotbollsspel måste här vägas mot det allmänna intresset av att alla som vill får möjlighet att utöva idrott”.

På onsdagens möte har Nacka kommuns miljö- och stadsbyggnadsnämd också ett tjänstemannaförslag att ta ställning till. Förslaget innehåller rekommendationen att minska tiderna rejält.