Fotbollscup för dem som aldrig slutar leka

Mats Dyrke Cup
Fjolårets segrarlag i Mats Dyrke Cup, FC Tejparn.
Nästa lördag, den 13 maj, avgörs den åttonde upplagan av Mats Dyrke Cup på Åkersberga IP. Turneringen spelas till minne av för tidigt bortgångne Mats Dyrke och intäkterna går till barn och ungdomar som behöver ekonomiskt stöd för att kunna spela fotboll i Österåkers fotbollsklubbar.

– Det är en cup för vuxna korpspelare som aldrig slutar leka. Fast när de väl är på planen blir det snabbat allvar förstås, säger Britt-Marie Dyrke, mamma till Mats Dyrke som gick bort i cancer den 14 maj 2009.

Mats var en ”riktig fotbollskille” berättar Britt-Marie. Han hade spelat i både IFK Österåker och Åkersberga BK och tränade sina söner efter den egna spelarkarriären. Redan 2010, ett år efter Mats bortgång, ordnades en fotbollscup till hans minne.

Tio lag deltar

– Från början var det mest hans fotbollskompisar. Sedan växte det. Nu är det alltid tio lag med. Det är en liten cup, men en stor händelse, tycker många, säger Britt-Marie Dyrke.

Lagens anmälningsavgifter, liksom sponsorpengar från företag och organisationer, går till Mats Dyrke Fotbollsfond. Från den kan ungdomar från 8 års ålder söka bidrag till medlemsavgifter och kläder.

Hjälpte 40 barn i fjol

– Förra året kunde vi dela ut 92 000 kronor och hjälpa 40 ungdomar. Det har blivit extra bra nu när många flyktingbarn har kommit till Åkersberga. Det är så roligt, och det är fart och fläkt hela dagen när cupen spelas, säger Britt-Marie Dyrke.

Cupen spelas från klockan 12 till klockan 18. Varje match pågår i 15 minuter.

– Även om det har föryngrats en del så är många av Mats gamla kompisar fortfarande med och de orkar inte mer. Mats skulle ha fyllt 50 år snart och kompisarna är i samma ålder, säger Britt-Marie Dyrke.