Fotbollsikon gav lektion i jämlikhet

Franska fotbollsikonen Lilian Thuram pratade antirasism med elever på Rinkebyskolan i tisdags. ”Jättemånga vill ha förändringar, men få agerar. Därför tycker jag att ni ska satsa på en bra utbildning för att kunna fatta de bästa besluten för era liv”, sa han till eleverna.
Franska fotbollsikonen Lilian Thuram pratade antirasism med elever på Rinkebyskolan i tisdags. ”Jättemånga vill ha förändringar, men få agerar. Därför tycker jag att ni ska satsa på en bra utbildning för att kunna fatta de bästa besluten för era liv”, sa han till eleverna.
Lilian Thuram tog VM-guld med Frankrike. Nu kämpar fotbollsstjärnan mot rasism. I tisdags besökte han Rinkebyskolan.

”Det var en lektion för livet”, sa Farduusa Abdirahman i 9A som sjöng ”Halo” för fransmannen.

VM-guld med ”Les Bleus” och spel i världsklubbar som Juventus och Barcelona. Lilian Thuram är en av vår tids stora fotbollsstjärnor. Efter karriären har fransmannen ägnat sitt liv åt att bekämpa rasism.

I tisdags träffade han högstadieelever i Rinkebyskolan. Något prat om den fantastiska fotbollskarriären blev det inte. Däremot signerade Lilian Thuram ett par fotbollar som till skolavslutningen ska delas ut till två elever som ansetts vara extra bra kompisar.

Besöket ägnades åt hjärtefrågorna – kampen mot rasism och ojämlikhet.

– Man föds inte rasist, man blir rasist. Om man har rasistiska åsikter är det troligt att det beror på vad man lärt sig hemma, säger Lilian Thuram.

Åsikter upprepas från generation till generation utan att vi närmare reflekterar över dem, menar Lilian Thuram. Motmedlet är att som människa tänka fritt. Som tvåbarnspappa vet han hur svårt det kan vara. Precis som många andra föräldrar säger han ofta ”Gör som jag säger” till sina pojkar. Och framförallt så gör han själv som han en gång har blivit tillsagd att göra.

– Man måste våga tänka annorlunda än samhället – och sina föräldrar. Ifrågasätta. Det är inte ett svek, även om det kan kännas så.

I rädslan för att stöta sig med sin närmaste omgivning ligger svårigheten i att bekämpa rasism och homofobi, menade han vidare.

– I århundraden har det sagts att homosexuella inte har samma rättigheter som andra. För att bekämpa homofobi, så måste man framförallt ändra sitt tänkande.

En elev frågade om rasismen kommer att försvinna, varpå Thuram kontrade med att fråga hur hon tänker fostra sina framtida barn. Ska hon göra dem uppmärksamma på att män och kvinnor delas in i hierarkier? Ska hon lära dem att inte döma människor efter deras religion eller sexualitet?

– Beroende på hur ni fostrar era barn så kommer det att finnas människor som är för jämställdhet och människor som är mot jämställdhet. Ju fler som kämpar mot ojämlikheter desto bättre blir det, säger Lilian Thuram.

Och det har sakta blivit bättre. För några hundra år sedan hade Lilian Thuram inte ens varit välkommen till Rinkebyskolan.

– Är det rättvist att dela in folk efter deras hudgärg, religion eller sexualitet? Vi måste vara intelligenta nog att ifrågasätta de åsikter vi fått och inte glömma att människor har rättigheter, konstaterar han.

Besöket avslutades med elevsång. Farduusa Abdirahman i 9A sjöng Beyonces ”Halo”.

Att lyssna på Thuram var en livslektion, tycker hon.

– Det är mitt ansvar, min generations ansvar att stå emot rasismen, säger Farduusa Abdirahman.

Fakta

Frankrikes meste landslagsspelare

Lilian Thuram blev världsmästare med Frankrike 1998 och är Les Bleus meste landslagsspelare med 142 framträdanden.

Har spelat i klubbar som Parma, Juventus och Barcelona.

Slutade spela fotboll 2008 på grund av ett hjärtfel.

Driver en stiftelse som arbetar mot rasism i skolor och idrottsföreningar.

Har skrivit boken ”Mes étoiles noires” om historiskt viktiga svarta personer.