ANNONS

Fotbollsklubbar hoppas växa efter OS-silvret

Jubel efter OS-silvret i helgen.
Jubel efter OS-silvret i helgen.
Förbundskaptenen Pia Sundhage.
Förbundskaptenen Pia Sundhage.
Svensk damfotboll har hög status efter OS-silvret i Rio. Flera klubbar som Mitt i har talat med hoppas på en rejäl skjuts av framgångarna.
ANNONS

Sällan eller aldrig har svensk damfotboll varit så i ropet som just nu. Landslagets OS-silver har fått ett oerhört genomslag på hemmaplan, och många unga fotbollsspelare har fått nya förebilder.

David Bergqvist är dam- och flickansvarig i IFK Lidingö. Han tror att OS-silvret kan komma att betyda mycket för klubbens spelare och deras utveckling.

– Våra tjejer har kollat matcherna på OS. Nu diskuterar de olika spelstilar och taktik mycket mer än tidigare. OS-framgången har gett dem en väldig energi, säger han.

Bergqvist tror att energin och engagemanget sprider sig som ringar på vattnet.

– Tjejerna ser att det går att hävda sig där uppe och har fått nya idoler. Nu har vi spelare födda 2000-2001 som slåss om att komma med i stadslaget, och de kan i sin tur bli förebilder för yngre klubbkompisar.

Annelie Norén är spelarutbildare på Stockholms fotbollförbund, assisterande tränare för Djurgården i damallsvenskan och själv gammal allsvensk spelare i Hammarby. Norén hoppas att landslagets framgångar i OS ska få unga tjejer att satsa längre.

– Vi ser ett jättetapp på spelare i 15-17-årsåldern. Då ska hårdsatsningen kanske börja och många tycker att det blir en för tuff miljö, säger hon.

Annelie Norén menar att det är viktigt att utbilda fler ledare. Förutsättningarna för tjejerna måste också förbättras.

– På förbundet ser vi jämlikt på pojk- och flickfotboll. Men så är det definitivt inte i alla föreningar. Jag kan ta Djurgården som exempel där vårt damlag ibland tvingas dela plan med flicklag på träningarna. Det skulle aldrig hända på herrsidan.

ANNONS

Damlandslagets förbundskapten Pia Sundhage menar att omgivningens förväntningar är helt avgörande för att fostra tjejer till blivande elitspelare.

– Man får ofta höra att det är upp till tjejerna själva att ta tag i saken, att satsa för att bli en bra spelare eller att anmäla sig till ledarkurser. Men vi måste alla jobba ihop, stötta varandra, och uppmärksamma både bredd och elit.

Fakta

Sätra SK

Har ni märkt av någon effekt efter OS-silvret?

Hur kommer ni som klubb att dra nytta av framgången?

– Strömmen med spelare in har varit ganska stabil ändå, men vi har absolut förhoppningar om att intresset ska öka ytterligare nu. Så var det för några år sedan, senast damlandslaget hade en framgång. Då var det främst i de äldre lagen de märktes, medan de yngre alltid har hyfsad tillströmning.

– Vi kommer inte att göra något speciellt nu, inget extra. Vi rekryterar som vanligt, med utskick och så.

Stefan Sundbeck, ungdomsansvarig.

Fakta

Bollstanäs SK Damfotboll

Har ni märkt av någon effekt efter OS-silvret?

Hur kommer ni som klubb att dra nytta av framgången?

– Vi har inte sett effekterna av OS-succén ännu, men det kommer att märkas – det tror jag. Vi har dessutom vårt damlag som leder sin serie och som de yngre lagen ser upp till.

– Vi i styrelsen ska samlas i veckan och se om vi kan göra något för att rida på vågen och dra nytta av det här. Framför allt har vi problem med för få spelare i de lite äldre årskullarna.

Elisabet Sunnvius, ordförande Bollstanäs SK Damfotboll.

Källa: Mitt i
Fakta

Hammarby

Har ni märkt av någon effekt efter OS-silvret?

Hur kommer ni som klubb att dra nytta av framgången?

– Redan innan har vi märkt ett ökat intresse, vi har dubblat antalet tjejer under våren i år. Framför allt på Söder är intresset jättestort. Men det kan nog bli ännu större nu. Efter en sådan här grej som i OS blir det nästan alltid ett uppsving – och det märks redan att det snackas mycket om damfotboll.

Fia Michelsson, sekreterare i styrelsen och ungdomsansvarig, Hammarby Damfotboll

Källa: Mitt i
Fakta

Täby FK

Har ni märkt av någon effekt efter OS-silvret?

Hur kommer ni som klubb att dra nytta av framgången?

– Det är lite för tidigt, säsongen drar igång på allvar först nu, och jag tror inte att det märks så mycket på kort sikt. Men på längre sikt tror jag och hoppas att damernas insats i OS får effekt. Det skapas förebilder, det skapas drömmar.

– Vi kommer att jobba för en ökad tillströmning. Det är brist på spelare i juniorlagen. Vi vill få så många som möjligt att börja spela fotboll, och få dem att spela så länge som möjligt.

Mattias Eriksson, ungdomsansvarig flickor.

Källa: Mitt i
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.