Fotbollsplanen som mötesplats

En utsträckt hand Näsbydals BP
En utsträckt hand och de rosaklädda motståndarna tackar för god match på Näsbydals BP.
Föreningen En utsträckt hand hjälper nyanlända flyktingar i Täby och Danderyd att komma igång med sina liv. Och det handlar inte bara om möbler och andra materiella basbehov utan även sociala aktiviteter. Ett exempel är det nystartade fotbollslaget som spelar i Korpen på Näsbydals IP.

– Vi började i våras. Grabbarna är jätteduktiga och vi ligger först i tabellen, säger Morteza Hosseini som är lagledare.

Han har sina rötter i Afghanistan och är själv asylsökande.

Morteza Hosseini

Morteza Hosseini är både lagledare och lagkapten i En utsträckt hand:s korplag.

– Jag kom i maj 2015, först till Öland och sedan hit. Nu bor jag på i Gribbylund och pluggar vård och omsorg på Åva.

”Har kämpat mycket”

Morteza Hosseini berättar att han var på intervju för ett år sedan men fortfarande väntar på besked om han får stanna i Sverige eller inte.

– Jag hoppas på ett positivt svar. Jag har kämpat mycket för att lära mig språket snabbt och rota mig. Jag har svenska kompisar och jag pluggar, säger han.

En utsträckt hand har varit till hjälp, berättar Morteza Hosseini. Han är nu själv volontär i den ideella föreningen som arbetar för att hjälpa flyktingar i Täby och Danderyd, och alltså lagledare i korplaget som spelar matcher varje söndag på Näsbydals IP.

Flera spelare försvann

– Grabbarna är jätteduktiga. Men i dag möter vi Duggen FF. De är lite tuffa, säger han samtidigt som allt fler av spelarna i En utsträckt hand dyker upp på planen och drar på sig de lila matchtröjorna man fått ärva av Enebybergs IF.

Flera av lagets spelare försvann efter vårsäsongen då Migrationsverket ville att de som inte fått uppehållstillstånd skulle flytta från Täby Park hotell till Jönköping, berättar Morteza Hosseini.

En utsträckt hand korplag

Laget som besegrade Duggen FF med 3–1. Felix Funke är trea från vänster i övre raden, Jalal Ahmadi tvåa från vänster i nedre raden, och Morteza Hosseini trea från vänster i nedre raden.

– Men vi har fått nya spelare, säger han och pekar mot fyra unga killar som är ensamkommande flyktingar och bor i Tibble.

”Fotboll finns överallt”

Ende svensken i laget för dagen är Felix Funke, som är son till en i styrelsen i En utsträckt hand.

– Jag är egentligen inte heller svensk utan tysk-spanjor. Fast jag är uppvuxen i Täby. Fotboll är en väldigt bra aktivitet för nyanlända för fotboll finns överallt. På det här sättet kommer man i kontakt med varandra, det är brobyggande och bra för språket, säger han.

En utsträckt hand korplag

En utsträckt hand:s korplag spelar match varje söndag på Näsbydals BP.

Märta Åberg en av grundarna till En utsträckt hand, berättar att många av killarna på Täby Park hotell började prata redan i fjol om att de ville spela fotboll, men att de inte visste riktigt hur de skulle gå till väga och att de inte heller hade råd att betala medlemsavgifter.

– Vi önskar att fler klubbar kunde tänka som till exempel Viggbyholms IK. De har startat en social fond där alla som behöver, även etablerade svenskar så klart, kan få hjälp ekonomiskt så att de kan spela och ha en aktiv fritid, säger hon.

Stöd av klubbar och privatpersoner

En utsträckt hand hade funderingar på att starta träningar för de nyanlända. Men det skulle kräva ledare som kunde hålla i det regelbundet, vilket var svårt att få volontärer till.

– Då tänkte vi att äh, vi anmäler ett lag till Korpen i stället. På så sätt får de i alla fall spela matcher.

Laget kunde betala anmälningsavgift och köpa material så som fotbollsskor, benskydd och strumpor tack vare ett stipendium från Magnus Bergwalls stiftelse och bidrag från privatpersoner. Korpen Stockholm, Sportbytarboden och lokala klubbar som Enebybergs IF och Viggbyholms IK har också hjälpt till.

”Vi gör vad vi kan”

– För en optimal integration är det ju ännu bättre om de får spela i existerande fotbollsklubbar, men det är ändå jättekul att de nu får spela på riktigt i alla fall. Vi i En utsträckt hand gör vad vi kan för att asylsökande och nyanlända ska känna sig delaktiga i samhället. Korplaget är ett sätt, utöver de andra sakerna vi gör, säger Märta Åberg.

Det ena behöver heller inte utesluta det andra. Det är 17-årige Jalal Ahmadi ett exempel på. Han spelar med En utsträckt hand i Korpen, men även med Viggbyholms IK:s P17-lag.

En utsträckt hand korplag

Matchbollen kontrolleras före avspark. Jalal Ahmadi och Morteza Hosseini står närmast till vänster om domaren.

– Jag älskar fotboll och vill bli en bra spelare, säger Jalal Ahmadi som kom ensam från Afghanistan för snart två år sedan och väntar på besked om uppehållstillstånd.

Sjunde segern på tio matcher

När matchen börjar visar det sig att Morteza Hosseini hade rätt. Duggen FF är en tuff motståndare. Dessutom storspelar deras målvakt och när första halvlek är över står det fortfarande 0–0.

En utsträckt hand korplag

Duggen FF bjöd på bra motstånd, men till slut kunde lilatröjade En utsträckt hand vinna matchen med 3–1.

Efter paus lossnar det till slut för Morteza, Jalal och deras lagkamrater. En utsträckt hand vinner med 3–1 och inkasserar sin sjunde seger på tio spelade matcher.

Att vinna matcher är kanske inte det allra viktigaste med det här korplaget, men att vara serieledare är ju alltid kul.

Fakta

Startades 2015 efter stort gensvar på facebook

En utsträckt hand är en ideell förening som stöttar nyanlända flyktingar i Täby och Danderyd som nyligen fått sin första egna bostad här. Målet är att hjälpa de nya grannarna att komma igång med sina nya liv.

Det började med ett facebookinlägg som fick enormt gensvar i september 2015.

Föreningen är utan vinstsyfte och ingen får någon ersättning för sin nedlagda tid. Alla i styrelsen jobbar heltid med andra jobb.

En utsträckt hand har valt att fokusera på tre områden: 1) Materiella behov i form av bland annat möbler och cyklar. 2) Sociala aktiviteter och fadderskap, för att främja integration genom möten mellan människor, nya upplevelser och informationsutbyte, på kort och lång sikt. 3) Dialog med kommuner, myndigheter och andra organisationer – för att påverka beslut och processer som leder till en smidigare etablering i kommunerna.

För mer information, gå med i föreningens facebookgrupp – nås via www.enutstrackthand.se – som i dag har drygt 2 300 medlemmar.