Fotbollsspelaren som blev världsmästare i innebandy

Mattias Samuelsson
Mattias Samuelsson lämnade Åkersberga för Storvreta IBK för över tio år sedan och är kvar än i dag. Storebrorsan Andreas slutade efter klubbens första SM-guld 2010 på grund av knäproblem.
Mattias Samuelsson
Mattias Samuelsson i Storvreta IBK:s senaste hemmamatch, då man besegrade Karlstad IBF med 9–3.
När IFK Österåkers P82-fotbollslag ville ha något att göra på vintern testade de innebandy. För en av knattarna slutade det med en enastående landslagskarriär. I VM i Riga, 3–11 december, jagar Mattias Samuelsson sitt tredje VM-guld.

– Ja, det började så. Hela fotbollslaget spelade innebandy och vi hade samma tränare som körde båda, säger Mattias.

Han var då 7 år och spelade med ett år äldre killar, tillsammans med storebror Andreas. Länge höll Mattias på med båda sporterna, men vid 15 la han av med fotbollen.

– Jag var ganska liten i växten. I innebandy hade jag något att skydda mig med – klubban. Och så tyckte jag att innebandyn var roligare, det blev ett enkelt val.

Dessutom gick det bra. Med Åkersberga IBK var Mattias med och vann S:t Erikscupen, som ungdomsinnebandycupen i Stockholm hette då, och han kände att han ”höll en bra nivå”.

Mattias lyftes tidigt upp i A-laget och när han var 19 år hörde både AIK och Storvreta IBK från högsta serien av sig.

– Men AIK ville bara ha mig medan Storvreta ville ha både mig och brorsan, så vi gick dit.

Första året pendlade bröderna, men sedan flyttade de till Uppsala tillsammans. Det är elva år sedan – och Mattias är kvar än.

– Jag trivs i stan och jag har alltid spelat för att vinna. Eftersom Storvreta alltid haft ett bra lag har jag inte sett någon anledning att flytta.

Och vunnit har han gjort. Fyra SM-guld har det blivit hittills. Senaste guldet bärgades i april i år, då Mattias själv avgjorde finalen mot Linköping när han sate 5–4 inför över 18 000 åskådare på Tele2 Arena.

Men nu är det landslaget som gäller. Just nu är truppen på läger i Visby. Den 3 december börjar VM då Sverige möter värdnationen Lettland.

Mattias är mest rutinerad av alla i truppen med sina 93 landskamper – tredje flest av alla genom tiderna.

– Det är inget mål i sig att gå förbi de två som har fler än mig, men så länge jag spelar innebandy kommer jag att satsa på landslaget. och än så länge känner jag att jag håller. Det tycker uppenbarligen förbundskapten Jan-Erik Vaara också.

– Han vet exakt vad som krävs för att lyckas. Han har haft avgörande betydelser i många finaler, både i VM och SM, säger Vaara om Mattias.

Inför VM är Sverige som vanligt storfavoriter, så pass att det egentligen bara är guld som räknas.

– Ja, det är bara det det handlar om. Men vi har blivit vana vid det. Vi hade ju hemma-VM för två år sedan och då om någonsin var vi under press att vinna. Man kan inte ha mer press än så, säger Mattias.

Fakta

Uppvuxen i Österskär

Namn: Mattias Samuelsson.

Ålder: 33 år.

Bor: Uppsala, uppvuxen i Österskär.

Yrke: Säljare.

Moderklubb: Åkersberga IBF.

Styrka: ”Jag brukar säga att jag har ett trick – snabbheten. Och att jag kan hantera snabbheten och bollen.”

Största meriter: 2 VM-guld, 4 SM-guld, utsedd till Årets back i Sverige tre gånger.

Aktuell: Mest rutinerad av alla i den svenska truppen i VM i Riga 3–11 december.