Fotbollsstjärnan skadad – av basket

När Oscar bytte den ovala bollen mot en rund för en stund gick hans vänsterknä sönder.
När Oscar bytte den ovala bollen mot en rund för en stund gick hans vänsterknä sönder.
Oscar Nevermann hyllas som en av världens bästa juniorer i amerikansk fotboll. Nu pustar han ut efter en knäoperation – efter en basketmatch.

Förrförra torsdagen spelade Oscar Neverman basket tillsammans med några vänner på Gillboskolan.

– Jag skulle ta bollen från en kompis och gå runt honom. Jag gick rakt mot hans knä, det var ingen smäll, bara vinklar så att menisken gick i vänster knä.

I förra veckan opererades han på Sofiahemmet och den skadade biten av menisken plockades bort. Nu väntar fyra veckor med stabilitetsövningar.

– Det blir mycket stå på ett ben, stå på viktbräda och stretcha lite.

Skadan framkallar blandade känslor.

– Egentligen var tajmingen perfekt, det var tre dagar efter att vi vunnit NM och säsongen var över. Samtidigt kändes det onödigt eftersom det inte ens var en smäll.

I månadsskiftet januari-februari var han i Austin, Texas, som en del av det ungdomsvärldslag som skulle möta USA. Totalt 100 spelare var uttagna, han tillhörde de 40 spelarna i utvecklingslaget som är ett år yngre och framför allt var där för att träna och förbereda sig för sin match ett år senare.

Han fick se när världslaget för första gången någonsin besegrade USA.

Tidpunkten för nästa års match närmar sig. Vilka som är uttagna meddelas troligen i mitten av december.

– Jag hoppas naturligtvis på att bli uttagen igen, men det skulle inte vara lika jobbigt att missa det nu när jag har varit med om det en gång. Jag hoppas på det bästa.

Ett annat viktigt mål kommer också allt närmre.

– Jag vill spela collagefotboll i USA och kommer att åka dit i januari.

Washburn i Kansas, University of North Dakota, Elon eller Charlotte i North Carolina är några av alternativen.

– De har visat lite intresse från Kalifornien nu också och det skulle vara skönt med lite värme. North Dakota har kanske fem plusgrader i snitt och inlandsklimat som gör att det blir svinkallt, säger han och huttrar.

Utbildningen börjar först nästa höst.

– De har lite dåliga erfarenheter av européer så jag måste åka dit och spela i ett halvår och visa att jag förtjänar ett scolarship, sedan kan jag börja collage och spela fotboll till hösten.

Förhoppningen är att efter utbildningen ta steget vidare till en proffskarriär.

– Om jag inte lyckas bli proffs i USA vill jag försöka i Kanada, Japan eller Italien som också har bra proffsligor. Medellivslängden för en spelarkarriär i NFL är bara två månader, så hård är konkurrensen. Du åker ut direkt om du inte håller måttet.

Fakta

Prisad av Sollentuna kommun

Namn: Oscar Nervermann.

Ålder: 19 år.

Bor: Rotebro.

Familj: Mamma Marit, pappa Per, brodern Emil, 22.

Sysselsättning: Fritidspedagog.

Klubb: Arlanda Jets.

Meriter: U15-SM-guld 2008, U19-SM-guld 2012, JNM-guld 2010 och 2012, JEM-brons 2011, JVM-sjua 2012. Uttagen till JVM:s All star team och utsedd till turneringens mest värdefulla spelare 2012. Uttagen i världslaget 2012.

Aktuell: Utsedd till årets unga idrottare av Sollentuna kommun 2012, ett stipendium på 20 000 kronor.