Fotbollstältet kan resas vid gymnasiet

Fotomontage från Borgnyvägen med Danderyds gymnasium i bakgrunden.
Fotomontage från Borgnyvägen med Danderyds gymnasium i bakgrunden.
Fotbollsklubbarna i Danderyd fick nej till att vintertid resa tält över Stockhagens konstgräs.

Den 8 oktober beslutar byggnadsnämnden om grusplanen vid Danderyds gymnasium är lämpligare.

– Vi kommer inte att ge oss, sa ­Johan Englund, projektledare för fotbollstältet och styrelseledamot i IFK Stocksund, inför beslutet om fotbollstält på Stockhagen i juni.

Beslutet blev ett nej.

Nu, tre månader senare, är frågan högaktuell igen. En ny ansökan om att anlägga fotbollstält ligger på byggnadsnämndens bord. Platsen är mellan Rinkebyvägen och Djursholms Ekeby, på grusplanen mellan häststallen och Danderyds gymnasium.

Nämnden bordlade ärendet i augusti. Orsaken var att grannar inte fått tillräckligt med tid att bidra med synpunkter. Beredningen förlängdes och protesterna duggade in.

Kritiken handlar bland annat om att villaområdet i Djursholms Ekeby i dag används som genväg av bilister som inte drar sig för att köra sina barn till befintliga RM-hallen på gång- och cykelvägar. Protesterna handlar också om ökad trafik och förfulning av landskapet.

– Det kommer alltid att förekomma protester oavsett var vi hittar, eller anvisas, en yta, säger Johan Englund. Tyvärr kom inte en enda person när vi bjöd in till informationsmöte förra veckan. Vi hade velat reda ut en del missuppfattningar och rykten.

Danderyds gymnasium, som har fotbollsprofil, välkomnar idén om fotbollstält, men nye gymnasiechefen Anders Boman garderar sig.

– Vi vill försäkra oss om skolans möjlighet att vara på de i dag befintliga idrottsytorna, även om det finns ett tält. Grusplanen används för skridskoåkning, säger Anders Boman.

Skolan och kultur- och fritidsförvaltningen har en tänkt lösning att spola upp en isyta bredvid de befintliga tennisbanorna, något som skolledningen vill se beslut om.

För fotbollsklubbarna, främst företrädda av IFK Stocksund och FC Djursholm, är det nya projektet ett dyrare alternativ än Stockhagen kunde ha blivit. Man måste anlägga konstgräs och stärka grunden. För uppvämning av tältet behövs en servicestation/elcentral kopplad till fjärrvärme­rören längs Rinkebyvägen. Och det behövs strålkastare för den ordinarie fotbollssäsongen.

Johan Englund talar ändå om fördelarna:

– Vi kommer längre ifrån boende än vi gjorde på Stockhagen. Tillgängligheten är avsevärt bättre med fasta bussturer, 160 befintliga parkeringsplatser samt gång- och cykelvägar. I skolan finns omklädningsrum. Vi hoppas och tror att det här är en bra lösning. För liksom ishockeyn än gång flyttat in i hallar behöver fotbollen göra det.

Fakta

Tältet är 112 meter långt

Mått på tälthallen: 112×73 meter, högsta punkten är 22 meter.

Tältets användningstid: Från november till och med mars.

Avstånd till närmaste bostadshus: 85 meter.

Klubbarna som söker bygglov: IFK Stocksund med stöd av FC Djursholm. Passiva medsökande är också Stocksunds IF, Enebybergs IF och Danderyds SK.