Fyra frågor till Hammarbys nya målvakt

Jonna Andersson har tidigare spelat för Västerås damlag.
Jonna Andersson har tidigare spelat för Västerås damlag.
För en månad sedan började Jonna Andersson spela som målvakt för Hammarby damer. På söndag möter de AIK hemma.

Jonna Andersson är Hammarby damers nya målvaktshopp. Den 24-åriga Jönköpingstjejen har tidigare spelat i bland annat Västerås BK30. Nu har flyttat norröver för att hjälpa Hammarby damer tillbaka upp i Damallsvenskan. Dessutom är hon reporter på Mitt i Söderort.

Varför Hammarby?

– När min tidigare klubb Västerås åkt ur Elitettan ville jag fortsätta spela på samma nivå och sökte mig till lite olika klubbar, bland annat åkte jag till  Åland på en träning.

– Jag fick också vara med på en träning för Hammarby och fick en bra känsla på en gång. Jag skrev kontrakt på ett år. Nu har jag bott i Stockholm en månad. Vi spelade den första träningen för säsongen den 10  januari.

Vad hoppas du mest på under det här året?

– Hammarby åkte ur Allsvenskan förra året, och nu är alla fast beslutna om att kriga sig upp igen. Det är motiverande att vara i en sådan situation. Jag har spelat fotboll sen jag var tio år gammal och vill kunna fortsätta utvecklas som målvakt, så det är min personliga förhoppning om framtiden. Hammarby är en storklubb så det känns jättebra att spela för dem.

Hur är stämningen i truppen?

– Det är en väldigt ung trupp, och för första gången i mitt liv är jag nästan äldst i ett lag. Det är ett gäng av väldigt många unga talanger, och alla har ett väldigt driv att ta sig uppåt i fotbollsvärlden. Det är en väldigt peppad stämning.

Förutom fotbollskarriären så jobbar du även som reporter på Mitt i Söderort, hur går det ihop?

– Det är klart att det inte är det absolut optimala men vill man verkligen få det att funka så får man det att funka. Jag har en väldigt förstående arbetsgivare som gör att jag kanske får sluta lite tidigare vissa dagar och så för att hinna till träningen. Som damspelare så måste man nästan jobba heltid på sidan av för att få det att funka ekonomiskt, då det tyvärr inte finns samma pengar inom damfotbollen som inom herrfotbollen.

Hammarby damers nästa match är på söndag 17 februari, klockan 13. Då möter de AIK i svenska cupens gruppspel på hemmaplan.