Oviss framtid för synkrolaget Team Gold Skate

Team Gold Skate tränar i Ritorps ishall.
Team Gold Skate tränar i Ritorps ishall.
Team Gold Skate från Solna och Sundbyberg är ett av ett fåtal lag i Stockholm som tränar synkro, konståkningens lagsport. Men nu är framtiden oviss för laget.

– Vi har haft svårt att få bra istider och blir det inte bättre till nästa säsong så går det inte. Nu ska istiderna fördelas och vi är väldigt stressade. Jag får nästan panik, säger Elena Sundkvist, ordförande i konståkningsklubben Skating&Dance Academy i Solna.

Team Gold Skate tillhör både Skating&Dance Academy och Sundbybergs IK konståkning och var i februari med på SM i Borås. Men laget kämpar i motvind då det är hård konkurrens om istiderna, framför allt de som är gratis under säsong (vecka 37–12).

”Vi är längst ner på näringskedjan”

– När vi startade klubben 2011 fick vi bara tider som var över. Det var väl okej när vi var helt nya, men sedan har det hängt kvar. ”Ni får samma tider som förra året”, får vi höra. Det känns som att elitsatsning går före och att vi är längst ner på näringskedjan, säger Tanja Nordebäck, verksamhetsansvarig i Skating&Dance Academy.

Elena Sundkvist, ordförande, och Tanja Nordebäck, verksamhetsansvarig, i Skating&Dance Academy. Foto: Pekka Pääkkö

Tjejerna i Team Gold Skate är i nedre tonåren och träningstider på sena torsdagskvällar, fredagskvällar och tidiga söndagsmorgnar är svåra att nyttja fullt ut, förklarar Tanja Nordebäck.

Har köpt till strötider

– Istiderna fördelas inte rättvist. Nu är vi här efter säsong, när man måste köpa tider. De borde titta på det, vilka som köper tider, för det visar vilka som verkligen har behov, säger hon medan tjejerna i Team Gold Skate glider runt i olika formationer på isen i Ritorps ishall.

Utöver de mindre attraktiva istiderna i Solna har laget under vintern även haft en del tid i Tulehallen i Sundbyberg, men framför allt har de köpt till udda strötider och rest på helgläger i bland annat Rimbo och Norrköping för att få tillräckligt med istimmar.

Tävlar som ett lag

– Laget skulle behöva åtminstone fyra timmar egen istid per vecka. Det går inte att kombinera lagåkningen med singelåkning samtidigt, det är helt olika mönster och det vore farligt, säger Tanja Nordebäck.

Synkro är konståkningens yngsta gren och skiljer sig från singelåkningen på flera sätt.

– Här tävlar man inte mot varandra utan tillsammans som lag. För tonårstjejer finns singelåkning i princip bara på elitnivå. Oerhört få av alla som börjar med konståkning som små är kvar i 14-årsåldern, men synkro ger fler en möjlighet att fortsätta. Har man tränat som singelåkare i flera år så är det svårt att byta idrott helt och hållet. De älskar ju att åka skridskor, säger Elena Sundkvist.

”Mer som isdans”

I singelåkning är träningen väldigt specifik och man måste börja i tidig ålder för att hinna träna upp höjd i de poänggivande hoppen och kunna rotera tillräckligt många varv, medan träningen i synkro inte är lika specifik utan handlar mer om att förstå rummet och att göra bågar och andra tekniker precis samtidigt som de andra, förklarar Tanja Nordbäck.

Det finns dock ingen motsättning. Flera åkare i Team Gold Skate klarar trippelhopp och några tävlar i både singel och synkro.

Team Gold Skate tränar i Ritorps ishall. Foto: Pekka Pääkkö

Istiderna fördelas nu

Just nu pågår arbetet med att fördela nästa säsongs istider i Solna. Oron är stor i Skating&Dance Academy, men i onödan enligt Ulf Jernberg på kultur- och fritidsförvaltningen.

– Synkrolaget har haft ganska bra med tider förra säsongen tycker jag, men i regel är ingen förening riktigt nöjd. Nu börjar vi med nya riktlinjer, en mer indvidbaserad tidsfördelning baserad på hur många aktiva varje förening har och vilken ålder de är i. Det handlar om hur stor verksamheten är. Vi kommer ha ett möte med föreningarna i nästa vecka, säger han.

– Vi vill ha en rättvis fördelning. Kommer vi i kläm så riskerar synkrolaget att tvingas lägga ner, säger Tanja Nordebäck.

Fakta

VM avgörs i Stockholm nästa år

Synkroniserad konståkning ”uppfanns” i USA 1956 och kom till Sverige 1985.

Det är stort i Göteborg, men har ännu inte slagit igenom stort i Stockholm där det bara finns i Solna/Sundbyberg och i Nacka.

År 2000 var det premiär för VM. Team Surprise från Landvetter vann och har sedan dess varit Sveriges landslag och tagit ytterligare fem VM-guld.

Ett lag består av 16 åkare och upp till fyra reserver.

Programmen består av moment som passeringar, hjul, cirklar, block och linjer som vävs samman med friåkningsrörelser och steg.

Nästa år avgörs VM på Hovet i Stockholm den 6–7 april.