Min lokala hjälte

Från avbytarbänken till hetast i säsongens sista Stockholmsderby

David Boo Wiklander, Hammarby, och Mathias Ranégie, Djurgården.
David Boo Wiklander, Hammarby, och Mathias Ranégie, Djurgården, möts i säsongens sista derby på Tele2 Arena på måndag.
Allsvenskans just nu vassaste anfall mot det tätaste försvaret.
Slaget om Nya Söderstadion eller Stockholmsarenan.
Bortglömda spelare med nyvunnet självförtroende spelar huvudrollerna säsongens sista Stockholmsderby på Tele2 Arena på måndag.

Sedan David Boo Wiklander och Joseph Aidoo tog över som mittbackar har Hammarby i det närmaste murat igen det egna målet. På de senaste elva omgångarna har laget hållit nollan åtta gånger.
– Det krävs ett ödmjukt och hårt arbete för att vinna fotbollsmatcher. Det är lätt att glida därifrån men nu har vi hittat tillbaka till det, säger David Boo Wiklander.

Djurgårdens Mathias Ranégie var ifrågasatt, petad och hånad i våras. Under hösten har han tillsammans med Michael Olunga bildat ett av allsvenskans farligaste anfallspar. Laget har vunnit sex av de senaste nio matcherna och gjort i snitt tre mål vid varje seger. Bland annat mot guldkandidaterna Malmö FF och IFK Norrköping.
– Han (Michael Olunga) har kommit i form och jag med. Han är stor och tung och hanterar sin kropp bättre än vad han gjorde i början. Han går bra i djupled – jag gillar mer att komma med boll och lägga upp till honom och det har funkat bra. Vi kompletterar varandra bra, säger Mathias Ranégie.

Men det är inget som skrämmer David Boo Wiklander.
– Det finns inget bättre än att gå in en match när man vet att de är i form och att vi får ett hårt och tufft jobb att plocka ner dem.
Han kommer att syna alla motståndarnas anfallsvapen.
– Jag är otroligt dålig på namn. Men de har många duktiga anfallare. De spelare som är tänkta att starta kommer vi att granska på video och sedan får vi ta det därifrån.
Just videogranskning är något han gillar.
– Det är tacksamt. Jag får se många matcher hemma och kan säga att det är mitt jobb. Det är bara skoj.

Hammarbys täta försvar är inget som oroar den allsvenske skyttekungen från 2011.
– Det finns inget lag som är omöjligt att göra mål på. Det gäller att få till en bra match, vara i rörelse och vara skarp när lägena kommer, säger Mathias Ranégie
Att Hammarby och Djurgården delar hemmaplan ger derbyt en extra dimension.
– Det är lite konstigt på ett vis. Jag tycker att det borde vara vår hemmaplan, säger David Boo Wiklander.
Han har följt supportrarnas uppsnacket i sociala medier.
– Det är lite roligt att följa på Instagram när folk skriver ”Vår arena”, ”Nya Söderstadion” och sådant. Det kryddar lite.

Mathias Ranégie blir ofta påmind om att Djurgården inte har vunnit mot Hammarby sedan 2007.
– De spelar så klart på det. Det hade väl vi också gjort. Jag har varit med i två derbyn och torskat båda två. Jag vet hur mycket det betyder. Men vi orkar inte med det där derbytjatet. Hammarby är inte bättre än något lag vi har slagit den senaste tiden. Det gäller bara att se det som en vanlig match.

Läs också: David Boo Wiklanders sorg för Göteborg

Läs också: Jingblad: Vi vill ha Boo Wiklander kvar

Läs också: Mathias Ranégie om framtiden i Djurgården