Från dagisgården till division 1-spel

Backen Patrik Jeppsson (t.v) och centern Simon Fungdal (gul väst) gick på olika dagisavdelningar, men har sedan följts åt i skolan, på fotbollsplanen och som innebandyspelare.
Backen Patrik Jeppsson (t.v) och centern Simon Fungdal (gul väst) gick på olika dagisavdelningar, men har sedan följts åt i skolan, på fotbollsplanen och som innebandyspelare.
Simon till vänster Patrik till höger.
Simon till vänster Patrik till höger.
Dom delade rutschkana på dagis, var klasskompisar i skolan och har tillsammans gjort serieklättringen med Rotebro IS.

Nu ska Simon Fungdal och Patrik Jeppsson spela innebandy på riksnivå tillsammans.

Sollentuna har aldrig haft någon glimrande seniorinnebandy. Medan grannkommunerna haft lag på elit- och riksnivå har Sollentunas föreningar varit förankrade på distriktsnivå.

Fram till nu. Förra säsongen rumsterade Rotebro IS IBK om i division 2-tabellen och vann med två poängs marginal till rivalerna i Väsbyklubben Grimsta AIK. ”Rotan” förlorade premiären, men vann därefter 17 av resterande 21 matcher.

– Vi hade ingen målsättning att vinna serien förrän vi mitt i säsongen insåg att vi var riktigt bra, säger Simon Fungdal.

Fungdal och forne skolkamraten Patrik Jeppsson hör till en stor skara i A-truppen som även fostrats i Rotebro IS. Just deras P89/90-lag var som pojklag ”ett strykgäng”, enligt Simon. Men det var deras kull som var i skarven mellan junior- och seniorspel när divisionsklättringen tog sin början.

Och på sex år har Rotebro avancerat från division 5 till division 1.

– Vi var nästan äldst i laget när vi började i division 5, bara några var äldre, minns Patrik Jeppsson.

– I början var det en kul grej tillsammans med kompisarna. Sedan har vi vuxit som spelare med klättringen i seriesystemet, fortsätter han.

Båda har levt med tanken att byta klubb, men känt att det funnits en väg uppåt med kompisarna och moderklubben.

– Jag har egentligen aldrig spelat för att nå en högre serie, bara för att vinna varje match. Förutom förra säsongen, säger Simon Fungdal.

Inställningen till trots är duon inte överraskade över att division 1-spel nu väntar. Med successiv påfyllning av erfarna elitspelare och elittränare har Rotebro ett mycket spännande lag. Under försäsongen har det gått riktigt bra. Snudd på för bra med övertygande vinster mot bland annat Rosersberg, Tumba och Huddinge.

Efter att ha följt 90 minuters intensiv träning, står det klart att det sjuder av inspiration inom truppen.

– Vi hoppas växa in i ettan också. Etablera oss. Det skulle var bra för hela föreningen, säger Simon, som är djupt insyltad i klubben.

Han tränade tidigare damlaget, men nu har han hand om ett ungdomslag. Patrik sitter sedan tre år med i styrelsen.

De menar att engagemanget är en bra grej att bidra med och hoppas att representationslagets framgångar i sin tur innebär att barnen har några förebilder att se upp till.

Patrik tittar ut över läktaren i Sollentuna sport- och simhall.

– Vi vet att det väntar många bortamatcher med bra med folk på läktaren. Det vore kul att fylla den här med klubbens egna ungdomar när vi lirar. Helst hade vi spelat i nya Rotebrohallen, men den uppfyller inte kravet på 300 sittplatser.

– Fast det här är också ”vår borg”. Vi förlorar sällan här, fyller Simon Fungdal i.

Fakta

Klubb: Rotebro IS IBK.

Grundad: IBK bildades 1998, moderklubben fyller 100 år 2018.

Placering 2014/15: Vann division 2 Stockholm.

Tränare: Roger Östergren och Patric Österlund.

Premiären: Nykomlingarna har en tuff seriestart och inleder med två bortamatcher, inledningsvis mot Alunda på fredag.

Första hemmamatchen: Den 3 oktober mot Strömsbro.

Östergrens mål: ”Vi ska göra vår bästa match, varje gång.”

Fakta