ANNONS

Från golf till töltmoppar

Förra golfproffset Catrin Nilsmark är en av många kvinnor som återupptagit ridningen mitt i livet. ”Jag älskar miljön, lukterna, kläderna och dessa underbara vackra djur. Det sitter i blodet. En gång hästtjej alltid hästtjej”, säger hon.
Förra golfproffset Catrin Nilsmark är en av många kvinnor som återupptagit ridningen mitt i livet. ”Jag älskar miljön, lukterna, kläderna och dessa underbara vackra djur. Det sitter i blodet. En gång hästtjej alltid hästtjej”, säger hon.
Ex-proffset Catrin Nilsmark dementerar ryktena om en comeback på golfbanan. Nu är det islandshästar som gäller.

Liksom allt fler kvinnor mitt i livet har hon återupptagit sitt barndomsintresse – ridningen.
ANNONS

Catrin Nilsmark har provat det mesta sedan hon hoppade av den professionella golfcirkusen. Hon har tagit flygcertifikat, utbildat sig till hästmassör och inlett en utbildning till osteopat.

– Det finns inget jag inte har velat bli. Det händer saker fort och mycket och sen ändrar jag mig. Men islandshästarna överger jag aldrig, säger Catrin Nilsmark när vi träffas på Sanda Gård utanför Rimbo.

Hon var en inbiten hästtjej som liten, men hade inte tid att rida regelbundet under åren som golfproffs.

Nu har hon gjort som allt fler kvinnor mitt i livet. Börjat rida igen.

Marie Carlsson som basar på Sanda gård och arbetar som ridlärare i stall runt om i länet har noterat att medelåldern på eleverna krupit uppåt den senaste tiden. Särskilt i islandshäststallen dominerar ”tanterna”.

– Folk vill ut i naturen. Det här är ett bra sätt. Sen är det något med hästar som även jag känner. När du rider och umgås med dina hästar så kommer du inte ifrån att det bara är där som fokuset är. På något vis så får de en att bara vara med dem, säger Marie Carlsson.

– Eller hur? Och särskilt i dag när allt ska vara så uppkopplat. Herregud sådana som jag, medelålders kvinnor har det jobbigt att hänga med. Man längtar efter det jordnära, det enkla. Man kan inte stressa med hästar. Man får den där omedelbara responsen: ”Lägg av”. Det är på deras villkor. Så har man det inte så ofta i livet annars. Man tror att man kan bestämma allt, säger Catrin Nilsmark.

Hennes passion för islandshästar väcktes på en turritt. Catrin Nilsmark visste inte riktigt vad tölt var och tilldelades en riktig töltmoppe.

– Det var det roligaste jag gjort. Jag satt i två timmar och bara gapskrattade. ”Men det här är att rida. Det här är att rida”. Jag föll pladask, säger hon.

ANNONS

Sen har det rullat på. Hon har samlat på sig islandshästar till vänster och höger.

– Jag hade ju slutat spela golf och tänkte att då kan jag göra detta i stället och bli skitbra. Men så kommer det inte riktigt bli. Det är för svårt, säger Catrin och fyrar av sitt breda leende

I dag har hon ”bara” tre och en halv islandshästar. Den lovande tävlingsvalacken Fridur från Lönneberga, hälften av avelshingsten Háleggur från Hindevard, samt två nyinköpta ston.

– Jag hade ju tänkt att bara ha Fridur. Men alldeles häromdagen, – jag tror att jag är i klimakteriet – fick jag så där: ”Jag måste ha bebisar, jag måste ha bebisar”, säger Catrin och gestikulerar med händerna.

Nu är stona installerade och ska snart betäckas med Háleggur. Ett av dem heter Raun och är Fridurs allra sista föl innan han kastrerades.

– Det var bara ”meant to be”, strålar Catrin Nilsmark.

Hon tar ut Fridur ur boxen och rotar efter kraft i fickan.

– Jag har godis, det vet du ju. Men man måste ge en puss, säger Catrin och vänder kinden mot den vindottfärgade – silversvarta – valacken.

– Fridur ska bli en väldigt fin passhäst. Det är bara jag som måste lära mig rida pass också, säger Catrin Nilsmark.

Fakta

Här finns det islandshästar

Sju gårdar i Stockholms län erbjuder ridskola, turridning och kurs- och lägerverksamhet med inriktning på islandshäst.

Det är Södertörns islandshästar i Grödinge, Fors Gård i Haninge, Sofies Islandshästar i Häringe, Lappdal i Åkersberga, Örnäs i Kungsängen, Stall Beatelund på Ingarö och Lövhagen i Järna.

Förutom skritt, trav och galopp behärskar islandshästen även tölt och pass.

Hästens anlag, samt hur den tränas avgör om den blir fyr- eller femgångare.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.