Christer firar 50 år med Solberga BK

Christer Bertling Solberga BK
Christer Bertling, 72, var med och startade Solberga Bollklubb 1967.
Solberga Bollkubb fyllde 50 år i veckan. I kväll firar klubben med en fest på Enskede värdshus.
– Det känns jättebra, säger vice ordföranden Christer Bertling som har varit med sedan starten 1967.

I onsdags fyllde Solberga Bollklubb 50 år. Och gratulationerna har strömat in. På Facebook har föreningen knappt 400 följare men inlägget om firandet har nått omkring 2000 läsare och fått närmare 60 gillamarkeringar.

– Inlägg som vi delar från fotbollförbundet brukar kanske nå 70 personer. Här nådde vi 1200 på ett dygn vilket är en enorm skillnad och en av toppnoteringarna på vår sida, säger ordföranden Magnus Lundgren.

Startades av 12-åringar

Som Lokaltidningen Mitt i har berättat tidigare var tre 12-åringar initiativtagare när föreningen grundades 1967.  De fick hjälp av den tio år äldre Christer Bertling. Han bor numera vintertid i Nerja, Spanien, men har flugit hit för att var med vid jubileet. Han är 72 år och fortfarande aktiv som föreningens vice ordförande.

–  Jag fortsätter så länge det känns roligt och jag får vara med, säger Christer Bertling.

Vad har varit roligast under dina 50 år i klubben?

– Att se alla ungdomar som har kommit och gått och det engagemang som ledarna har haft.

Solberga BK har bytt grus mot konstgräs. Foto: Anna Z Ek

Från grus till konstgräs

Solberga Bollklubbs 2000-tal har handlat mycket om flytten från den gamla grusplanen till konstgräset på nya Solberga Bollplan. Föreningen började sitt arbete redan 2002 men kunde börja spela på planen först 2016. En period fick man klara sig utan klubbhus.

– Vi bodde mer eller mindre i en container under 2015 och 2016 och det var ganska rörigt de sista matcherna, säger Magnus Lundgren.

”Det blev kolsvart”

Dessutom fungerade inte belysningen på den nya bollplanen förrän i november 2016.

– Det blev kolsvart och vi kunde inte utnyttja flera av träningstiderna i september och oktober. 2017 är första året som vi har både konstgräs och belysning, säger Magnus Lundgren.

Uppträder själva

Omkring 100 personer väntas till Solberga Bollklubbs 50-årsfest på Enskede värdshus i kväll.

– Det blir middag med tal, utdelningar av utmärkelser till personer som har varit med i föreningen under många år men framförallt ett tillfälle för dagens eldsjälar att träffa de som var med i föreningen för 20, 30 år sedan, säger Magnus Lundgren.

Men inget uppträdande är planerat.

– Det är många människor som inte har träffat varandra på tio, tjugo år så uppträdandet får vi stå för själva. Säkert har någon med sig en gitarr också, säger Christer Bertling.

Barnen firar i december

Kvällens middag är en tillställning för vuxna. Föreningens barn firar med en säsongsavslutning i december.

– Vi brukar ha korv och dricka och diplomutdelning. Och den absolut största saken för barnen är vilket lag som utses till årets barn- och ungdomslag.  Vi kommer naturligtvis att göra något extra av det här också eftersom det är jubileumsår, säger Magnus Lundgren.

Fakta

Barnen firar i december

Solberga bollklubb bildades den 15 november 1967.

Föreningen har i dag uppåt 400 medlemmar, varav 175 barn mellan 5 och 16 år.