ANNONS

Från tappade sugar till hungrig attityd

Carl-Johan Klint och Vilhelm Söderlind fick en tuff start som nya VBK-tränare. I dag andas båda optimism.
Carl-Johan Klint och Vilhelm Söderlind fick en tuff start som nya VBK-tränare. I dag andas båda optimism.
Hockeysäsongen 2014/15 var ett fiasko med lyckligt slut, men VBK dras ännu med sviterna. Nya tränarna, Carl-Johan Klint och Vilhelm Söderlind, vill inte prata målsättning innan de fått ihop truppen.
ANNONS

Vallentuna BK klarade med ett nödrop nytt kontrakt i hockeyettan via kval i våras. För Markim-sonen och VBK-fostrade Vilhelm ”Ville” Söderlind var inhoppet efter årsskiftet hans första som coach.

– Det var många stukade spelare direkt efter säsongen. Ingen hade förväntat sig en så tung säsong som det blev.

När klubben gjort klart med honom och Carl-Johan ”Klintan” Klint som nytt tränarpar, blev de forna lagkompisarna i VBK och Hammarby varse att spelarna inte återhämtat sig.

– Första månaderna var intensiva, säger Klintan. Vi startade med ett tämligen blankt papper.

Efter att ha talat med samtliga som spelade i VBK hade de i maj inga namn på spelarlistan. Många önskade längre betänketid.

– Ingen sa spontant ”jag kör”. Det var väldigt många som tappat sugen, säger Ville.

Klintan och Ville fick starta försäsongen samtidigt som de började bygga truppen. Det är givetvis ingen drömsituation.

– Men på ett sätt kan det vara positivt. Man kan välja vilken typ av spelare man vill få in. Å andra sidan blir det ett högriskprojekt i början, det gäller att pricka rätt på killar man tror på. Men vill man få till en kulturförändring är det nog inte helt fel att starta med blankt papper, säger Klintan och bakom duons ryggar kör spelarna fys innan kvällens ispass.

Truppbygget är ännu en pågående process. De är mycket nöjda med att ha fått in hungriga spelare. Men 14 spelare har lämnat.

ANNONS

– Och många från förra säsongen har vi fått behålla, bra killar som vi kanske trodde att vi skulle förlora. Vi har fått in hungriga spelare, med rätt attityd, som fortfarande vill uppåt i seriesystemet, säger Ville.

Sista pusselbitarna handlar om fylla på med spelare i toppen.

– Killar som kan ersätta de som gjorde poäng förra året. Lite spets, säger Klintan och syftar på Martin Lundberg (nu i Spånga) samt Michael Söderberg och Christoffer Gozzi som båda gått till Huddinge.

Hårt arbete är grundfundament i Klint/Söderlinds hockeyfilosofi.

– Träning är det som skiljer agnarna från vetet, säger Klintan. Och det känns som att det med nya tränare även i juniorlagen blivit lite drag med det tänket i klubben.

Målsättning vill VBK-tränarna inte prata om.

– Det är vanskligt att spekulera i, säger Klintan. Eftersom vi inte satt truppen ännu är det för tidigt. Viktigast är riktlinjer och regler för hur vi vill ha det, därefter är det läge att titta på målsättning.

Hur arbetar ni ihop?

– Mycket bra, tror vi. Sista åren vi spelade ihop fick vi som äldre ta extra ansvar och vi har en samsyn kring vad som krävs på och utanför isen, säger Ville Söderlind.

Fakta

Målvakt och back som samarbetar

Namn: Carl-Johan Klint.

Ålder: 37.

Bor: Sollentuna.

Moderklubb: IK Waxholm.

Position som spelare: Målvakt.

Tränarjobb: Många uppdrag som målvaktstränare, bland annat i Danmarks landslag och har även varit huvudtränare för juniorlag i Nacka, Botkyrka och SDE.

Namn: Vilhelm Söderlind.

Ålder: 34.

Bor: Vallentuna.

Moderklubb: Vallentuna BK.

Position som spelare: Back.

Tränarjobb: ”Det har varit en plan länge och i vintras passade det mitt privatliv att hoppa in och hjälpa VBK. Jag kände direkt att jag saknat hockeyn.”

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.