Fredrik från Lilla Essingen redo för kungaklassen

Fredrik Blomstedt
Fredrik Blomstedt i den europeiska standardbilsserien Renault Sport Trophy, där han i år slutade tvåa totalt i mästerskapets så kallade Endurance-sammandrag och trea i tabellen över lite kortare sprintrace.
Fredrik Blomstedt
Fredrik Blomstedt från Lilla Essingen siktar på att köra i STCC nästa år.
Racerföraren Fredrik Blomstedt har i år tävlat med stor framgång i den europeiska standardbilsserien Renault Sport Trophy. Nu är 25-åringen från Lilla Essingen på väg att kliva in i svensk motorsports kungsklass STCC till nästa år.

– Min ambition är att köra STCC 2017, det är mot det målet jag jobbar varje dag just nu. Jag ser nästa år som ett gyllene tillfälle att etablera mig här hemma i Sverige, särskilt med tanke på introduktionen av TCR-bilarna. Det blir lite av en nystart för alla, och därmed en bra möjlighet för mig som nykomling att göra ett avtryck, säger han.

Fredrik Blomstedt inledde sin bilracingkarriär redan 2007 i det asiatiska Formel Renault-mästerskapet, innan han flyttade till England ett år senare för att fortsätta sin klättring i de internationella formelbilsleden. 2010 valde Blomstedt att lägga karriären på is och höll sig – med undantag för några sporadiska kartinginhopp – helt borta från den sport som fram till dess upptagit nästan allt hans engagemang.

– Jag nådde lite av en återvändsgränd i England och blev tvungen att ta en paus från racingen. Jag insåg dock ganska snart att jag saknade adrenalinet alldeles för mycket, och efter ett tag började jag arbeta på en comeback. Det var en häftig känsla att ta plats bakom ratten igen när jag väl hittade min väg tillbaka.

Återkomsten till racerbanan skedde via ett tävlingsprogram på flera fronter 2015, där huvudfokus lades på den europeiska sportbilsserien Euro Series by Nova Race – ett mästerskap som Blomstedt direkt vann.

Årets avancemang till Renault Sport Trophy gav fortsatt mersmak, när han i kraft av tre segrar och åtta pallplatser fanns med i kampen om guld hela vägen in i finalen i portugisiska Estoril i slutet av oktober. Väl där grusades dock titelchanserna efter en kollision på det första varvet, och Blomstedt fick nöja sig med andraplatsen.

– Jag har fått mäta mig mot en del riktigt bra förare ute i Europa i år, namn som Kevin Korjus och Lewis Williamson med många tunga formelbilssegrar i bagaget, och har bevisat för mig själv att jag fortfarande vet hur man kör racerbil. Det är framför allt det som gör mig så optimistisk inför framtiden. Nu vet jag att jag kan, och glöden är tillbaka. Förhoppningsvis kan jag omsätta det till en riktigt kul säsong i STCC 2017!

Fredrik Blomstedts arbete inför 2017 sker i samråd med Lestrup Racing Team, ett nybildat STCC-stall grundat av den tidigare racerföraren Fredrik Lestrup med bas i Stockholm. Teamet tillkännagav i förra veckan att skåningen Albin Wärnelöv kommer att ratta en av de två Volkswagen Golf-bilar som stallet ska mönstra i STCC 2017. Blomstedt är en av förarna som hoppas ta plats i den andra.

– Jag ser gärna att Fredrik Blomstedt blir en del av vår satsning. Han är ung, snabb och brinner för motorsport. Som person passar han bra ihop med oss. Han har en internationell bakgrund i formelbilar och vill använda den erfarenheten för att etablera sig hemma i Sverige; jag ser vissa likheter mellan honom och Robert Dahlgren i det avseendet. Fredrik är definitivt en av dem vi pratar med och som ligger högt upp på vår lista, säger Fredrik Lestrup.