Fredrik Wahlén i världscupfinal i kajakcross

Fredrik Wahlén, kanotcross
Fredrik, längst till höger, och hans motståndare störtar från startrampen ner i forsen.
Fredrik Wahlén skrev historia i Ivrea i Italien i helgen. Den 29-årige Järfällakillen tog sig som förste svensk någonsin till final i världscupen i kajakcross – en gren som liknar skicross då fyra kanotister startar samtidigt och sätter full fart ner i forsen.

– Det var en väldigt stor fors och det passar mig. Då handlar det mer om forskänsla än fysik, säger Fredrik när han ska försöka förklara framgången i Ivrea.

Och ”forskänsla” har han verkligen efter en lång karriär inom kanotslalom. Sedan förra säsongen tävlar Fredrik i världscupen i både kanotslam och kajakcross, eller extreme kayak som sporten egentligen heter.

Hamnade på sjukhus

Den allra första världscuptävlingen avgjordes i juni i fjol – men den slutade illa för Fredrik. Han landade för platt med kajaken när den släpptes ner från startrampen – ett fritt fall på uppemot fyra meter rakt ner i forsen – och hamnade på sjukhus.

– Jag fick en rejäl fraktur i bröstryggen och fick ha korsett i två månader. Jag kunde knappt röra mig.

Tillbaka snabbt

Tack vare hårt jobb med rehabträningen kunde Fredrik vara med i säsongsavslutningen, men bara i kanotslalom. Kajakkross fick vänta tills årets säsong drog igång.

– Det var läskigt när jag skulle upp på rampen och hoppa för första gången eder olyckan. Men det gick bra och nu har jag lärt mig att landa bättre, mer med nosen nedåt.

Extra nervös inför tävlingen

I de tre första deltävlingarna i världscupen i kajakcross tog sig Fredrik till kvartsfinal. Den fjärde avgjordes i helgen, 2–3 september, och på samma plats där han skadade ryggen i fjol.

– Jag var väldigt nervös inför tävlingen, men jag klarade första hoppet bra och det gav mig mycket energi.

Ofta kaos uppströms

Den energin skulle räcka långt. Fredrik tog sig för första gången vidare från kvartsfinalen och i därefter tog han kommandot direkt, gjorde ett kanonlopp och vann sin semifinal.

Fredrik Wahlén, kajakcross

Fredrik Wahlén har spelat kanotpolo i flera år och är inte rädd för att buffa och tacklas med sin kajak.

– Starten är viktig på så sätt att man inte får komma långt efter. Då är det svårt att ta sig förbi sedan. Däremot behöver jag inte ha ledningen. Ligger jag bara nära inpå de andra så kan jag tränga mig förbi dem i portarna uppströms där det ofta blir lite kaos, säger Fredrik.

Körde på en sten

Han har viss vana av att köra in i och tackla motståndarkanoter eftersom han spelade kanotpolo med Järfälla Kanot- och Roddklubb i flera år i början av karriären.

Tyvärr fick Fredrik inte den nödvändiga kontakten med konkurrenterna när finalen väl avgjordes. Det var grunt i forsen där han startade så Fredrik körde på en sten precis i starten, kom på efterkälken, och fick nöja sig med fjärde plats.

– Det var synd att jag inte tog medalj. Det får bli nästa gång. Men det var en boost bara att få köra final, den tror jag hjälper mig även i kanotslalom där jag har haft en sämre säsong än på länge i år, säger han.

Dubbla poäng i Spanien

Den sista deltävlingen i världscupen går i La Seu DÚrgell i Spanien i helgen, den 8–10 september.

– Där är det dubbla poäng så om det går riktigt bra så kan jag nog få en bra placering i totalen i extreme kayak trots att jag åkte ut i kvartsfinal i de tre första, säger Fredrik.

Fakta

Jobbar för SVT-sporten

Namn: Fredrik Wahlén.

Ålder: 29 år.

Bor: Nyköping, uppvuxen i Järfälla.

Familj: Sambo.

Yrke: Halvtid kanotslalom och halvtid fotoredigerare på SVT-sporten.

Klubb: Järfälla Kanot- och Roddklubb.

Meriter i urval: Ett flertal SM-guld i både kanotslalom och extreme kayak, tre gånger vunnit ”Masters of Water”, två NM-guld i kanotslalom.

Aktuell: Blev förste svenska att nå final i världscupen i extreme kayak (kajakcross) i Italien i helgen.