Frej Täby har offensivt fokus

Bartosz Grzelak har tagit ut riktningen – det är fokus framåt som gäller.
Bartosz Grzelak har tagit ut riktningen – det är fokus framåt som gäller.
Bartosz Grzelak.
Bartosz Grzelak.
Joakim Runnemo går mot en ny vår, enligt Frej Täby-tränaren.
Joakim Runnemo går mot en ny vår, enligt Frej Täby-tränaren.
Frej Täby inleder på lördag andra säsongen i superettan mot Gais på Gamla Ullevi.

Göteborgslaget var ett av tre som Frej inte tog stryk av 2015.

Frej Täby tog minst en poäng i hälften av matcherna under debutåret i superettan – sju vinster och åtta kryss på 30 matcher. De lag man fick pluspoäng mot, via vinst och oavgjort, var Gais och Ljungskile. Frej hade inte heller minuspoäng mot Athletic, båda derbyna slutade oavgjort.

Årets säsong inleds mot anrika Gais. Svenska spel har satt odds på superettans seriesegrare och ett spel på Gais ger 8,50 gånger insatsen. Högst odds har bolaget satt på Frej Täby: 100 gånger insatsen.

– Jag tror inte att vi blir sist och jag tror inte att Gais blir fyra, som Svenska spel rankar oss, säger tränaren Bartosz Grzelak.

Han tvekar om Gais var ett lag som passade hans manskap i fjol.

– Kanske lite, rent taktiskt. Vi gör bara ett mål mot dem, men släpper inte in något. Nu har Gais ett delvis nytt lag och ny tränare, vilket är en anledning till att jag tror att de får svårare än oddssättarna tippar.

Sitt Frej Täby tror Grzelak däremot på. Placering 8-10 är målsättningen. Som ”riktmärken” har han 19 vårpoäng och lika många på hösten. Det ger 38 totalt, och i fjol blev Degerfors tabellnia och Värnamo tia med den poängskörden.

– Känslan är att vi är bättre i år. Stabilare.

Akilleshälen under debutåret var målskyttet. Med 22 mål på 30 matcher var Frej sämst i serien. Utsikten och BP, som åkte ur superettan, gjorde 28 respektive 30 mål. Tränarduon Grzelak/Joel Riddez hade dock superfokus på försvarsspelet.

– Vi har jobbat mer taktiskt med vårt offensiva spel. Vi har tagit bort en del fys för att få in mer boll i träningen. Och tack vare fler offensiva spelare ser det bättre ut. Vi har gjort mål i alla försäsongsmatcher utom i cupen mot Halmstad.

Han nämner nyförvärven Oke Akopoveta, Yonathan Getachew och Pontus Åsbrink, men betonar speciellt Joakim Runnemo, en av truppens mest meriterade som kom inför förra säsongen.

– Runnemo har fått ett lyft i en bättre och mer offensiv omgivning.

Till redan omnämnda ska fyllas på med bland andra Victor Söderström och Lukas Sunesson, båda injektioner i fjol.

– Vi känner oss trygga i att vi är vassare framåt. Vi ska göra fler mål, säger Bartosz Grzelak.