Frej Täby kan ta hem norrettan

Frej Täby vann den vanskliga bortamatchen mot Syrianska, Västerås med 5–1.

Med två omgångar kvar av norrettan har Täbylaget två poäng upp till kvalplats och bara fyra poäng upp till serieledande Sirius.

Matchen i söndags kväll var en skrämmande upplevelse, enligt Mats Claesson, sportchef i Frej Täby. Efter slutsignalen var han trots storsegern mest skärrad.

– Publiken och spelarna bar sig väldigt illa åt. Stämningen var direkt hotfull.

Västeråslaget stred för sin serieexistens och redan i första halvlek, vid ställningen 1–1, kom den första av två utvisningar. Innan matchen var över hade dessutom hemmalagets tränare visats upp på läktaren.

– Jag är väldigt glad att våra killar höll sig kalla, vi fick bara en varning och framför allt blev ingen skadad, säger Mats Claesson.

Segern kan komma att ha stor betydelse när seriens två sista omgångar spelas. Frej Täby är femma, men liksom för Sirius, Östersund, Forward och Vasalund finns seriesegern inom räckhåll. Och topplagen ska mötas inbördes, medan Frej har kvar att möta ett lag som precis klarat kontraktet och ett som hamnat i ingenmansland.

Frejtränaren Bartosz Grzelak vet inte alls vad laget har att vänta.

– Är det en fördel eller nackdel att möta Luleå som slitit i veckor och precis säkrat kontrakten? Nu kan de ju spela avslappnat, så jag vet inte.

För Frej Täby är den höga målsättningen redan i hamn. Inför säsongen ville laget nå topp sex. Man blir som sämst femma.

Resten är bonus.

Bartosz Grzelak talar om etapper, där tre av fem nu är genomförda.

– Med fem omgångar kvar sa vi att vi skulle ta en etapp i taget. Klart vi är inspirerade inför de två sista. Vi har varit uträknade från toppstriden flera gånger, ändå är vi med.

Han får tillbaka ett par spelare som varit sjuka till nästa match mot Luleå på söndag. Mycket talar för att Sirius håller undan och att Forward ska ta sex poäng, men osvuret är bäst.

Och om Frej Täby tar sex poäng till…

– Nu är det ett mentalt spel. Vi ser det i att Sirius förlorar hemma mot Vasalund, säger Frej Täby-tränaren.

Så här spelar topplagen sina sista två matcher.

Omgång 25: Östersund–Vasalund, Forward–Eskilstuna, Frej

Täby–Luleå, Enköping–Sirius.

Omgång 26: Eskilstuna–Frej Täby, Sandviken–Forward,

Vasalund–Västerås, Sirius–Östersund.