Min lokala hjälte

Frej Täby satsar på nytt publikrekord

Frej Täby fotboll
Lukas Sunesson har gjort 1-0 för Frej Täby hemma mot mot Athletic FC (matchen slutade 1–0). Filip Almström-Tähti springer fram för att kramas.
Nästa söndag kan Frej Täby säkra nytt kontrakt i Superettan. Klubben satsar samtidigt på att slå sitt publikrekord när Ljungskile SK besöker Vikingavallen. Lyckas man så rasslar det till rejält i klubbens kassakista.

– Ja, det är årets kronmatch, säger Erik Larsson, tidigare ungdomstränare i Frej Täby och i dag marknadsansvarig tillsammans med Johan Rydberg.

Kronmatch innebär att en mängd sponsorer har gått in och ger klubben 1, 2, 5 eller 10 kronor per åskådare som sluter upp på läktarna den 16 oktober.

– Förra året fick vi in i alla fall 100 000 kronor. Det betyder hemskt mycket. Pengarna kan bekosta ett träningsläger och för oss är det viktigt att kunna locka med sådant, en bra verksamhet. Vi kan inte få hit spelare med höga löner, vi har Superettans lägsta omsättning, säger Erik Larsson.

För att dra extra många åskådare till matchen delar klubben ut flygblad i brevlådorna och sätter upp skyltar vid ett par stora trafikleder.

– Ljungskile i sig drar inga mängder av åskådare. Egentligen skulle vi haft kronmatchen mot Dalkurd i somras. Då kom över 1 700 hit, varav hälften var kurder från Stockholm. Men vi hann inte med arrangemanget då, säger Erik Larsson.

Å andra sidan kan publiken förvänta sig en del av hemmalaget. Frej Täby har fem raka utan förlust och säkrar vid seger nytt kontrakt i Superettan, förutsatt att Syrianska inte besegrar Athletic FC samma dag.

– Vi var tippade sist i Superettan inför säsongen så att vi är på väg att hänga kvar är riktigt kul, säger Erik Larsson.

Med fyra omgångar kvar ligger Frej Täby på nionde plats och börjar snegla uppåt i tabellen.

– Ja, tv-pengarna fördelas så att man får mer ju högre upp man kommer. Skulle allt gå vår väg nu i slutet kan vi faktiskt komma femma – så det siktar vi på.

Att klubben ser ut att hänga kvar känns extra bra eftersom kommunen har satsat en hel del pengar för att Vikingavallen ska leva upp till fotbollsförbundets krav på en arena i Superettan, tycker Erik Larsson.

– Ja, och i februari ska planen bli uppvärmd. Det är skönt att det här händer i kyrkbyn, att inte allt sker i centralorten, säger han.

Det tidigare publikrekordet är 2 012 åskådare och sattes mot Akropolis i kvalet i november i fjol. Matchen mot Ljungskile har avspark klockan 17 den 16 oktober och biljetterna kostar från 100 kronor.