Frej Täby ska stanna i toppen

Frej Täby slog Sundsvall och störde Malmö i Svenska cupen. Följden är att laget går in i ­division 1-säsongen som ­favoriter.

Bartosz Grzelak tonar dock ner förväntningarna.

För ett par år sedan målades ett drömscenario upp där Frej Täby skulle göra en allvarlig attack mot superettan under 2013.

I fjol var det sagt att laget skulle etablera sig som topplag. Det gick bättre än så – Täbylaget stred om serieseger och kvalplats in på mållinjen. Frej Täby blev femma efter att i sista omgången ha förlorat mot Eskilstuna. Fem poäng skilde till seriesegrande Östersund och tvåan Forward.

Ändå håller Bartosz Grzelak tillbaka pratet om serieseger.

– Jag vet att jag i höstas pratade om serieseger 2013. Då visste jag inte att vi skulle tappa äldre spelare, främst Hannes Andersson och Sebastian Jurell, med stark Frejförankring.

Han befarar att spelaromsättningen varit för stor för ett serie­avancemang i år. Förra helgen matchade han en elva med snitt­åldern 21,5 år mot seriekonkurrenten Sirius. Sirius vann med 4–2 och ska enligt Frejtränaren bära favoritskapet tillsammans med AFC United (tidigare Väsby).

– Ekonomi är inte oviktigt, de två klubbarna omsätter fem, sex gånger mer än vi.

Bakom Sirius och AFC ser han fyra lag i topp fem-striden.

– Forward, Vasalund, Umeå och vi. Topp fem är målet, det ska vi inte ducka för. Jag är övertygad om att vi kan slå samtliga lag. Men det handlar om att göra 26 bra omgångar.

Frej tog 48 poäng i fjol. Statistiskt krävs det 52 för att nå kvalplats.

– Tar vi 45 är vi nöjda. Målet är 50 poäng, då är vi lite bättre än 2012.

Frej inleder hemma mot Umeå på söndag. Bartosz Grzelak är förvånad över att Umeå, som ramlat ur superettan, är underskattat.

– Det kan vara en fördel att möta dem innan de inser att ­ettan inte är mycket enklare än superettan.

Han har under försäsongen haft bekymmer med skadade mittbackar. Emil Wiklundh och Eldin Kozica missar troligen premiären, däremot är Daniel Broberg hel.

Finns det risk att ni bränt krutet under cupveckorna och minskat längtan efter seriestart?

– Absolut inte. I de matcherna har vi fått testa och tävla på ett sätt man aldrig kan i träningsmatcher. Det ska vi ha fördel av, säger Bartosz Grzelak.