Frida går på knock mot naket i ringen

Frida Wallberg boxas i huvudmatchen vid galan Golden Ring på Waterfront Conference center med plats för drygt 3 000 åskådare.
Frida Wallberg boxas i huvudmatchen vid galan Golden Ring på Waterfront Conference center med plats för drygt 3 000 åskådare.
När Frida Wallberg ska försvara sitt mästarbälte i Stockholm på fredag blir det en välklädd man som bär rondskyltarna.

– Jag har aldrig förstått varför det ska vara lättkläda tjejer i ringen, säger världsmästarinnan.

Med bara dagar kvar till titelmatchen mot australiensiska sluggern Diana Prazak har Frida Wallberg börjat lätta på träningsintensiteten. Det märks dock inte under förmiddagspasset på Allstars Gym på Hagagatan. Det smäller friskt när hon matar slag i tränaren William Nguesseus pads. Och då har hon redan sin morgonlöprunda på Djurgården bakom sig, och ett fyspass på kvällen framför sig.

– Hon är en tränares dröm. Ofantligt disciplinerad, säger William Ngusseu.

– Jag har alltid varit sådan. Envis. Jag förstod snabbt att om man fuskar så kommer det att synas på matcherna. Och jag hatar att förlora, säger Frida Wallberg.

Tur då att hon har sluppit uppleva det sedan hon inledde sin proffs­karriär 2004. Elva matcher har gett lika många segrar. Men efter bara ett år som proffs drabbades Frida av en skada som höll henne borta från ringen i flera år.

– En kota hade förflyttat sig i ländryggen. Jag kunde inte vrida mig, inte springa. Till slut bestämde jag mig för att sluta med boxningen.

Ett par år senare fick Frida sin dotter, Nellie. Under och efter graviditeten byggde hon upp sin mag- och bålstyrka. Ryggsmärtan försvann. Frida började boxas igen.

– Jag trodde att jag hade tappat mycket, men det gick fort att komma tillbaka. Jag hade viljan.

Efter två starka segrar hösten 2010 fick Frida plötsligt en match om WBC-titeln mot Olivia Gerula på Hovet. Inspirerad av 9 000 jublande åskådare tog Frida bältet.

Galan Golden Ring går på Waterfront Conference Center. Innan Frida tackade ja ställde hon kravet: Inga lättklädda rondflickor i hennes match.

– Ända sedan jag var amatör har jag tyckt att det är fjantigt med tlättklädda tjejer i ringen.

Golden Ring accepterade Fridas krav. I hennes match blir det rondpojke i stället för rondflicka. Många anmälde sig frivilligt och Fridas val föll på Nils Widlund, en Södermalmsbo som själv är fajter inom MMA.

– Han kommer att ha kostym. Det blir en välklädd kille i stället för en lättklädd tjej, säger Frida.

Hennes ställningstagande har väckt starka reaktioner, en del positiva men även starkt negativa.

– Många har mejlat. De tycker att ”vem tror hon att hon är?”. En del är ganska otrevliga. Men jag vill få till en ändring, och jag ger mig inte.

Samma hårdnackade inställning lär behövas i ringen på fredag. Motståndaren Diana Prazak har vunnit 11 av 13 proffsmatcher, och sju av dem på knock.

– Hon är en tuff boxare som går mycket framåt. Men Frida har extremt stark fysik och är dessutom smart, boxas med hjärnan. Vi har hittat en lösning för att vinna matchen, exakt hur den är kan jag inte avslöja, säger William Nguesseu.

Fakta

Ska försvara sin WBC-mästartitel

Namn: Frida Wallberg.

Ålder: 30 år.

Bor: Halvtid i Vasastan, halvtid i Göteborg.

Fajternamn: Golden Girl.

Viktklass: Super fjärdervikt.

Amatörmeriter: 2 VM-guld, 2 EM-guld, 4 NM-guld, 6 SM-guld.

Proffsmeriter: 11 segrar på 11 matcher (2 på knock). Regerande WBC-världsmästare.

Aktuell: Går huvudmatchen i galan Golden Ring på fredag då hon ska försvara sin WBC-mästartitel mot utmanaren Diana Prazak från Australien.