ANNONS

Friidrottarens medaljsuccé – tar med olympiskt guld hem till Täby

Just gemenskapen i klubben Täby IS säger Oskar Edlund är viktig för att hålla igång motivationen.
Just gemenskapen i klubben Täby IS säger Oskar Edlund är viktig för att hålla igång motivationen.
Han hade hoppats på att gå till final, men gick mycket längre än så. Nu hämtar 17-åriga Oskar Edlund från Täby hem häckguldet från europeiska ungdoms-OS i Azerbajdzjan – och ett stafettsilver som bonus.
ANNONS

För 17-åriga Oskar Edlund var europeiska ungdoms-OS i Baku, Azerbajdzjan ett vägskäl.

– Antingen så skulle folk få upp ögonen för mig, så att jag får börja göra större grejer än bara småtävlingar i Sverige. Eller så skulle jag inte bli alls lika intressant, säger han.

Nu kan han konstatera att gick precis så bra som han hoppats på – och till och med bättre än så.

Med sig hem till Täby tar han nämligen en guldmedalj i 400 meter häck, och tiden är den bästa som noterats för en svensk 17-åring på häckhöjden 84 cm. Oskar vann med 17 hundradelar på 51.41 och förbättrade därmed sitt personliga rekord med 0.08.

– Det kändes ju ruskigt bra faktiskt, det var lite oväntat men kändes riktigt bra, säger han.

”Ända fram till startskottet är jag helt kall”

Det här blev första gången han fick ta på sig landslagströjan eftersom han tidigare haft problem med skador – och innan var han nervös.

– Jag har vetat länge att jag skulle få åka på det här, så det har varit en sån uppladdning. Ända fram till startskottet är jag helt kall i kroppen, men sen är det bara fullt av adrenalin. Då är man inte nervös längre, säger han.

ANNONS

När startskottet går försvinner allt annat, det jobbiga finns inte, och man har bara ett fokus: att vinna. Adrenalinet gör att han minns loppet som fragment.

– Jag kommer ihåg glimtar av det, små tillfällen. Att ”här tänkte jag på det här”, och så. Jag minns att när jag kom in på upploppet låg de andra snäppet före, men jag kände att jag skulle kunna ta mig förbi.

Hittar motivation i gemenskapen

Utöver guldet blev det ett svenskt silver till stafettlaget där Oskar Edlund också tävlade, ihop med Zion Eriksson som själv knep en femteplats på 100 meter.

Båda tränar i Täby IS, som alltså fick hela två av de tolv platserna för friidrottare i svenska OS-truppen.

– Såklart även kul att ta medalj i stafett, eftersom det är någonting man gör tillsammans, säger Oskar Edlund.

Zion Eriksson, 17, tävlade också i stafettlaget som tog silver, och kom på femte plats i 100 meter.

Och just gemenskapen i klubben är viktig för motivationen, eftersom det inte blir mycket tid över till fritid.

– Det har hjälpt mig, att det blir kul att gå och hänga med grabbarna som tränar ihop. Det blir inte mycket fritid när man tränar och går i skolan, och att få hänga med killarna hjälper då otroligt mycket, säger han.

Den här säsongen är det SM kvar, och Finnkampen. Nästa år hoppas han få åka på junior-VM i Nairobi – och han har inga planer på att byta karriär.

– Nej, just nu ser det ut som att jag ska lägga ner tiden som krävs.