ANNONS

Friidrotten är livet för Curt Högberg

Curt Högberg känner sig som hemma på Lidingövallen. Han tar gärna en löprunda när vädret tillåter. Friidrott är nummer ett, men snart 70-årige Högberg spelar gärna tennis och golf.
Curt Högberg känner sig som hemma på Lidingövallen. Han tar gärna en löprunda när vädret tillåter. Friidrott är nummer ett, men snart 70-årige Högberg spelar gärna tennis och golf.
Få personer har betytt lika mycket för friidrotten på Lidingö som Curt Högberg.

Nu fyller han 70 år, och bubblar fortfarande av idéer, visioner och konkreta förslag om hur sporten ska utvecklas.
ANNONS

De är båda lätt ålderstigna, men i allra högsta grad verksamma. Lidingövallen invigdes 1936 och brukas fortfarande flitigt. Curt Högberg föddes 1942, och är mer engagerad än någonsin i Lidingös friidrott.

– Lidingövallen är vacker, säger Högberg och blickar ut över en arena klädd i vinterskrud. Och läget är centralt, naturnära och intill vatten.

För några år sedan var han med och räddade Lidingövallen kvar som friidrottsarena. Planerna på att flytta till Bosön skrinlades.

Den 6 februari fyller Rudbodabon Curt Högberg 70 år, detta i trygg förvissning om att Vallen har en framtid. Detsamma gäller för Curt Högberg.

– Jag jobbade på IBM i 30 år. Sedan jag trappade ner och pensionerade mig från näringslivet har jag mer tid att lägga på friidrotten.

Det finns inte utrymme i denna artikel för att lista samtliga åtaganden. Men några. Högberg är inne på sin andra runda som ordförande för IFK Lidingö friidrott.

Han sitter i styrelsen i Svenska friidrottsförbundet och jobbar även för europeiska förbundet. Dessutom är han en drivande kraft i Lidingö idrottsråd, är med och utvecklar Lidingöloppet och sitter i Riksidrottsförbundets valberedning.

Han brinner inte minst för att sätta fokus på allt viktigt arbete som utförs i föreningarna.

– Det är i föreningarna det i första hand avgörs hur många OS-medaljer Sverige kommer att ta i framtiden. Det är föreningarnas livskraft som avgör hur väl vi utvecklar 12–13-åringar upp genom tonåren.

ANNONS

Curt Högberg växte upp i Hallsta­hammar, och studerade senare i Uppsala och Umeå. Det var först som 22-åring han började friidrotta för Stockholms studenter. Favoritgrenen var 800 meter.

– Jag har varit med på många SM-stafetter och som bäst tagit silver. Individuellt är toppnoteringen en fjärdeplats, säger han.

Han flyttade till Lidingö 1969. Jobb, barn och skador bromsade den aktiva karriären och i stället blev han tränare i IFK Lidingö.

– På 1970-talet tränade jag många bra juniorlöpare som Örjan Blomqvist och Jacob Hård.

Curt Högberg är absolut ingen konservativ idrottsledare. Han anser att friidrotten både kan och ska utvecklas. En stor fråga är hur man får tonåringar att stanna i klubbarna. Nu är det vanligt att unga killar och tjejer slutar när de får andra intressen.

– Det här är ett problem för hela Västeuropa. Ett sätt att få unga att stanna är att de själva får bestämma nivån på träningen. Det kan vara en eller fem dagar i veckan. I IFK Lidingö har vi ett tonårsprojekt, och på tre–fyra år har vi tredubblat antalet tonåriga medlemmar.

Curt Högberg lovar att fortsätta jobba för IFK Lidingö länge än.

– Jag stannar så länge de står ut med mig.

Fakta

Flitig 70-åring

Namn: Curt Högberg.

Ålder: Fyller 70 år på måndag, den 6 februari. Mottagning dagen innan.

Bor: Radhus i Rudboda med hustrun Ann-Sofie. Fyra utflugna döttrar.

Aktuell: Jubilar som är mer engagerad än någonsin i friidrotten. Ordförande IFK Lidingö, styrelseledamot i Svenska friidrottförbundet, och även verksam internationellt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.