ANNONS

Friidrotten fräser åt konstgräs på Kristinebergs IP

Färre löparbanor och konstgräs får friidrottare att protestera mot ombygget av Kristinebergs IP.
Färre löparbanor och konstgräs får friidrottare att protestera mot ombygget av Kristinebergs IP.
Konstgräs och färre löparbanor på Kristinebergs IP är förödande för friidrotten.

Det skriver Stockholms friidrottsförbund i ett brev till kommunen.
ANNONS

Kristinebergs IP:s sex löparbanor ska bantas till fyra och naturgräset ersättas med konstgräs varför de som tränar kastgrenar som diskus, spjut, slägga och kula får söka sig till andra idrottsplatser.

Lokaltidningen Mitt i berättade tidigare i veckan och Stockholms stads planer för Kristinebergs IP.

Det har fått Stockholms friidrottsförbund, förre förbundskaptenen Björn Sveen samt friidrottsklubbarna Spårvägen, Hässelby och Studenterna att reagera. I ett brev till Stockholms stad uttrycker de sitt missnöje över förslaget.

”Det har för oss varit en sorg att följa planerna om att begränsa antalet löparbanor på denna viktiga idrottsplats. För skolidrott, spontanutövandet och föreningarna i vår fina huvudstad skulle denna eventuella utveckling vara mycket negativ som påtagligt skulle påverka folkhälsoutvecklingen och vår idrott i en bredare bemärkelse.”

– Det är förödande för friidrotten. Både för klubbarna och skolungdomar. Det blir färre som utövar friidrott för möjligheten att göra det begränsas, säger Johan Storåkers, ordförande i Stockholms friidrottsförbund.

I och med förändringen kommer Stockholms stadion vara den enda arenan i innerstan där det är möjligt att utöva samtliga friidrottsgrenar.

Idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) hänvisar de som vill träna kastgrenar till just Stadion samt Enskede IP, Sätra IP, Hässelby IP och Spånga IP.

– Men Stadions gräsmatta får vi bara beträda vid Finnkampen och Bauhausgalan. Det finns också begränsningar i hur mycket redskap – ribbor, krattor, stavmattor och kastredskap – vi kan komma åt där, säger Johan Storåkers.

Svenska friidrottsförbundet arbetar för att alla kommuner med fler än 40 000 invånare ska ha ”minst en fullgod friidrottsarena med gräs och 400 meter långa, väl underhållna, löparbanor”.

ANNONS

– Stockholms innerstad har vi ju många hundratusen invånare. Då borde där finnas åtminstone en arena där man kan utöva alla friidrottsgrenar, säger Johan Storåkers.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.