ANNONS

(rubrik saknas)

Bromma-Solna Skytteförening lockar allt fler ungdomar. "Det är kul att skjuta på saker", säger Jakob Lindberg, 13.”
Bromma-Solna Skytteförening lockar allt fler ungdomar. "Det är kul att skjuta på saker", säger Jakob Lindberg, 13.”
Allt fler unga väljer triathlon, klättring och skytte före traditionella bollsporter.

– Många vill röra sig för att ha kul och må bra, snarare än för att prestera och tävla, säger Cinnika Beiming chef för Stockholms idrottsförbund.
ANNONS

Traditionella bollsporter som fotboll, handboll och basket får allt svårare att attrahera ungdomar. De sporter som vuxit mest de senaste tio åren är i stället triathlon, klättring och något förvånande kanske – skyttesport.

P3 Nyheter har tittat på hur mycket lokalt aktivitetsstöd som sökts under perioden 2004-2014 för de sporter som finns registrerade hos Riksidrottsförbundet.

Undersökningen visar hur många deltagartillfällen som registrerats årligen, inte unika personer som idrottat. Men den ger ändå en fingervisning om vilka sporter som vuxit mest bland unga upp till 20 år.

Skyttesport har nästan fördubblat antalet deltagare sedan 2004.

En klubb som vuxit är Bromma-Solna Skytteförening som gått från 20 ungdomar 2011 till över 50 idag.

– Det är kul att skjuta på saker. Det är nog därför så många unga börjar med skytte, säger Jakob Lindberg, 13.

Inne i skjuthallen i Fridhemsskolan i Solna koncentrerar han sig på att rikta in den 4,5 millimeter breda kulan mot måltavlan 10 meter bort.

– Slappna av och tänk på att andas ut när du siktar, manar instruktören Ingemar Axberg.

Jakob touchar försiktigt avtryckaren och den komprimerade luften i geväret, av den sort som används i dykartuber, skjuter iväg kulan mot målet.

ANNONS

– 10,6, konstaterar Ingemar Axberg. Det är ju jättebra .

– Det är inte så jobbigt fysiskt att skjuta. Det som är svårt är att hålla sig stilla och koncentrera sig på en så liten yta, säger Jakob Lindberg.

Enligt Cinnika Beiming chef på Stockholms idrottsförbund har idrotter som skytte, klättring och triathlon lyckats med det som de konventionella idrotterna haft svårare med – att rekrytera äldre ungdomar.

– Triathlon exempelvis handlar om att utmana sig själv snarare än om att tävla. Många unga vill röra sig för att det är kul och för att må bra snarare än för att prestera, säger Cinnika Beiming.

Stockholms idrottsförbund arbetar tillsammans med Riksidrottsförbundet och de 71 medlemsförbunden hårt för att möta de nya behoven.

I våras togs en ny strategi för svensk idrott fram.

Den traditionella pyramidmodellen som svensk idrott vilat på i många år, där många idrottar från unga år men bara ett fåtal – eliten – följer med till toppen, ska ersättas med en rektangelmodell.

– Pyramiden är väldigt tävlings- och prestationsinriktad. Vi vill nå dem som står utanför, exempelvis funktionshindrade, och i stället för att sluta i en liten topp enbart för eliten, vill vi ha kvar bredden upp i åldrarna, säger Cinnika Beiming.

Visionen är att en 13-årig nybörjare som vill börja spela klubbfotboll ska kunna göra det och inte – som idag – bli hänvisad till Korpen.

Det som är bra med skytte är just att det är tillgängligt för alla.

– Du behöver inte vara snabb eller teknisk eller något sådant. Oavsett förmåga är det roligt och du tävlar på lika villkor, säger ledaren Klas Gustafsson i Bromma-Solna Skytteförening.

Fakta

Frisbee och curling växer också

Siffror från Riksidrottsförbundet visar att triathlon har vuxit mest bland ungdomar upp till 20 år under perioden 2004-2014.

Uthållighetsidrotten som består av tre grenar; simning, cykling och löpning, har ökat med 437 procent under perioden. Från 2 134 till 11 459 deltagartillfällen.

Klättring har vuxit näst mest, med 265 procent.

På topp tio-listan ligger även sporter som skidskytte, korpidrott, frisbee, konståkning, curling, gymnastik och taekwondo.

Fakta

Korthållsskytte på Grimsta skjutbanor

Bromma-Solna Skytteförening har idag 165 medlemmar varav ett 50-tal under 20 år.

Klubben bedriver verksamhet på tre skjutbanor.

Luftgevär, 10 meter, skjuts september till mars i Fridhemsskolan i Solna.

Där erbjuds just nu organiserad verksamhet för ungdomar på måndagar klockan 16-18.30.

Korthållsskytte, 50 meter, utövas på Grimsta skjutbanor april till september.

300 meter skjuter klubben på Stålboda skjutbanor i Kungsängen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.