Välj ditt område
Nu slipper Noha Berhan att söka dispens för att bära hijab på basketmatcher.
Nu slipper Noha Berhan att söka dispens för att bära hijab på basketmatcher.

Fritt fram för huvudbonad i basket

Sport Nu har det internationella basketbollförbundet tagit beslut om att basketspelare får bära hijab i samband med matcher.

18-åriga Noha Berhan från Skogås har länge kämpat för rätten att bära huvudduken hijab i matcher med Huddinge i basketettan.

Under hösten fick hon dispens från Svenska Basketbollförbundet att bära den. Dispensen gällde fram till slutet av januari då det internationella basketbollförbundet (FIBA) tog upp frågan på ett möte.

Då sa hon Noha till Mitt i att hon hoppas att förbundet kan ändra reglerna så att den gäller för alla.

– Det är positivt att det går i rätt riktning. Men en dispens gäller ju bara mig och mitt mål är att alla ska ha rätt att spela i hijab, sa Noha Berhan i höstas.

Nu har beslutet tagits och FIBA tillåter att basket kan spelas med huvudbeklädnad. Något som är glädjande besked för många basketspelare både i Sverige och i andra länder. Från det svenska basketbollförbundet ser man också positivt på den nya regeländringen.

– Basket är en av Sveriges mest tillgängliga och inkluderande sporter och att FIBA nu ändrar sina regler avseende spel med huvudbeklädnad är mycket glädjande, säger det svenska basketbollförbundets ordförande Mats Carlson i ett pressmeddelande.

FIBA tar nu fram nya riktlinjer för huvudbeklädnad som möjliggör spel utan att det ska finnas en skaderisk och det svenska basketbollförbundets dispens gäller tills de nya reglerna införs, troligen i maj.

 

Läs mer:
Nu får Noha spela i hijab
Nohas val: sluta med hijab eller med basket

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Nyheter

Misstänkt rån i Tantolunden

Nyheter

TV: Farväl till en epok i Gubbängen

Nyheter

Tiggeriutredare: ”Inför nationellt förbud”

Nyheter

Polishjälp vid kontroll av bussbiljetter

Kristoffer Tamsons och pendeltåg
Nyheter

Storbråk om skipp och stopp-tåg på Citybanan

Skötrumskartan
Nyheter

Ny restaurang-app för blöjbytare