FUBB:s Alexandra till NBA-camp i Slovenien

Alexandra Petrovski
Alexandra Petrovski i Riksmästerskapet för klubblag 2017.
Alexandra Petrovski från Upplands-Bro har tagits ut av Svenska Basketbollsförbundet att som enda tjej representera Sverige på ett läger med Jr.NBA i Slovenien i början av maj. Går det riktigt bra där kan talangen från FUBB Baskets F04-lag få spela Jr. NBA World Championship i Florida i augusti.

– Det kommer att bli otroligt kul, en lärorik upplevelse och en stor utmaning, säger Alexandra Petrovski.

Det hela började i februari med att FUBB:s tjejer och killar lyckades vinna Jr.NBA, en mixedturnering som anordnas av NBA och Svenska Basketförbundet för att sprida basketintresset.

Plats i Europalaget i potten

– Fantastiskt kul att vi stod som slutsegrare, säger Dennis Zalamans, ordförande i FUBB Basket.

Som en bonus blev alltså Alexandra Petrovski uttagen till en camp med Jr.NBA i Slovenien i maj där spelare från hela Europa kämpar om en plats i ett Europa-lag som ska möta lag från andra världsdelar i mixedturneringen Jr.NBA World Championship i Orlando, Florida, i augusti. NBA står för samtliga kostnader, som flygresa, boende och mat.

Förutom Alexandra är en kille från södra Sverige uttagen till lägret. Totalt tio killar och tio tjejer kommer att få åka med Europalaget till USA.

”En exceptionell talang”

– Oavsett hur det går kommer campen i sig vara en häftig upplevelse främst med inriktning på utveckling och ha kul. För Alexandra blir det förhoppningsvis ett fantastiskt äventyr och ett minne för livet. Hon är en exceptionell talang och har alla förutsättningar att fortsätta utvecklas som basketspelare. För FUBB är detta en stor händelse och ett bevis på att vår ungdomsverksamhet står sig väl i konkurrensen från större föreningar. Och inte minst är det en stor sporre för alla unga tjejer och killar i föreningen, säger Dennis Zalamans.

Nervös inför Slovenienresan

Alexandra själv ser så klart fram emot äventyret i Slovenien, även om det också är lite pirrigt.

– Ja, jag är supernervös. Jag känner ingen jag ska dit med och jag hoppas verkligen att det kommer gå bra.

Och att spela mixed, med både killar och tjejer i laget, hur är det?

– Man lär sig spela på ett helt annat sätt. Killarna är lite mer fysiska, starkare och snabbare än tjejerna vilket märks tydligt. Men jag hänger med!

Vad har du för mål i framtiden?

– Att jag fortsätter spela och bara blir bättre, och i slutändan få spela med landslaget.