Fullt hus när världseliten gästar Hammarbybacken

Den 23 februari blir det utsålt när Hammarbybacken arrangerar parallellslalomtävlingarna i världscupen. De som inte kan närvara på plats kan följa evenemanget direkt på SVT.
Den 23 februari blir det utsålt när Hammarbybacken arrangerar parallellslalomtävlingarna i världscupen. De som inte kan närvara på plats kan följa evenemanget direkt på SVT.
För första gången någonsin arrangeras en alpin världscuptävling i centrala Stockholm. Med knappt två veckor kvar står det klart att det blir utsålt i Hammarbybacken.

– Stockholm är den enda huvudstaden i världen som har en backe av den här digniteten. Det är en fjäder i hatten, säger tävlingens projektledare Kaj Linde.

Trots milda temperaturer och regn finns det ingen oro över att vädergudarna ska förstöra skidfesten i Hammarbybacken den 23 februari. Projektledaren Kaj Linde har koll på prognoserna och konstaterar kallt att alla förberedelser går som planerat inför det historiska och unika sportevenemanget.

– Det ser väldigt bra ut, helt i fas med planen. Just nu är det lite taskigt med vädret men det ser ut att bli bättre. Det ser ut att hålla sig runt nollan och då är vi glada.

I den alpina världscupkalendern ingår två parallellslalomtävlingar per säsong och har tidigare arrangerats i städer som Moskva och München.

I år är det alltså Stockholm som får äran att stå som värd för en av dessa där 16 dam- respektive herråkare gör upp i ett slutspelsträd.

Det manliga startfältet är än så länge inte klart, men på damsidan räknar Kaj Linde med några tunga namn. De svenska stjärnorna Frida Hansdotter och Maria Pietilä Holmner har redan gett klartecken och arrangörerna hoppas även på världsåkare som Lindsey Vonn och Mikaela Shiffrin.

– Vonn jagar ju ”overall-titeln” i världscupen så hon är jättesugen på att komma hit. Shiffrin har ju vart skadad tidigare så jag vet inte riktigt hur sugen hon är, säger Kaj Linde men understryker:

– Det är toppen som kommer hit, de bästa åkarna.

Oavsett vilka som dyker upp lär världscuptävlingen bli en publiksuccé. Läktarna i Hammarbybacken rymmer totalt runt 6000 åskådare och i skrivande stund finns det bara 400 biljetter kvar till utförsäljning. Kaj Linde räknar med att dessa är uppköpta inom några dagar.

– Det är fruktansvärt kul. Stockholm är den enda huvudstaden i världen men en backe mitt i stan av den här digniteten. Det är rätt coolt och en fjäder i hatten.

Är det här en engångsföreteelse eller återkommer tävlingen även nästa år?

– Vi har kontrakt på ett år och en option även på nästa år. Vi får se vad FIS (Internationella skidförbundet) säger, det är de som bestämmer. Men sköter vi det här bra så får vi sannolikt arrangera det här igen.